Práve hráme

13/03/2017

Pokuty za emisné a technické kontroly by mali byť nižšie


Ministerstvo dopravy predstavilo návrh, ako chce znížiť pokuty za neplatné alebo chýbajúce emisné či technické kontroly. Okrem iného má priniesť aj liberalizáciu staníc technickej kontroly.

V súčasnosti za chýbajúcu či neplatnú emisnú alebo technickú kontrolu vodičovi hrozí pokuta vo výške 165 eur. Od 1. januára 2016 pritom platí, že ak majiteľ auta zaplatí do 15 dní dve tretiny z tejto pokuty, považuje sa za uhradenú.

Ministerstvo v novele zákona navrhuje, že ak majiteľ auta dodatočne absolvuje technickú alebo emisnú kontrolu a zaplatí do 15 dní jednu tretinu z pokuty, táto sankcia sa bude považovať za uhradenú. Týmto chce vodičov motivovať k plneniu svojich povinností čo najskôr a ponúka možnosť vyhnúť sa pokute v plnej výške.

„Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. júla 2017 vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu,“ avizovala hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.  Od januára 2016 je spustený aj jednotný informačný systém cestnej dopravy, prostredníctvom ktorého si môžu vodiči nastaviť notifikáciu, ktorá ich vopred upozorní na blížiaci sa termín technickej a emisnej kontroly.

Čo sa týka navrhovanej liberalizácie trhu so stanicami technickej a emisnej kontroly, tá má umožniť to, že takúto stanicu si bude môcť založiť každý, kto splní zákonom stanovené podmienky. Ministerstvo by už nemalo limitovať počet týchto staníc ako doteraz. Rezort dopravy si od toho sľubuje zvýšenie počtu staníc a skrátenie čakacích lehôt na kontroly.

Zdroj: TASR, jiscd.sk

Nadácia Dobrý skutok