Práve hráme

24/02/2017

Pomôžme spolu Keni


Štyri slovenské mimovládne organizácie, ADRA, eRko – Dobrá novina, Nadácia Integra a Savio, sa rozhodli spoločne pomôcť obyvateľom Kene, ktorých postihlo veľké sucho. Vyhlásili preto výzvu na pomoc s názvom SPOLU PRE KEŇU.

Prispieť na pomoc Keni možno darom prostredníctvom darovacích stránok jednotlivých organizácií, v čase od 23.2. do 9.3.2017.

Výzva prichádza len niekoľko dní po tom, ako Keňu navštívil prezident SR Andrej Kiska ako prvý slovenský prezident v histórii našej krajiny a po tom, ako kenská vláda vyhlásila kvôli mimoriadnemu suchu stav humanitárnej krízy.

Aktuálna situácia v Keni
Vo februári 2017 kenská vláda v dôsledku pretrvávajúceho sucha vyhlásila humanitárnu krízu v 23 postihnutých oblastiach zo 47. Počet ľudí bez dostatočného prístupu k jedlu sa zdvojnásobil z 1,3 milióna v auguste 2016 na 2,7 miliónov vo februári 2017. Takmer 357 300 detí, tehotných a dojčiacich žien trpí podvýživou.

Vynechanie krátkeho obdobia dažďov, ktoré koncom roka 2016 neprišli, dnes núti ľudí prekonávať za vodou oveľa dlhšie vzdialenosti. V niektorých oblastiach musia kvôli vode prejsť až trikrát dlhšiu. Napríklad v Turkane, severozápadnom regióne krajiny, im predtým stačilo prejsť približne osem kilometrov, dnes aj viac než 20.

Sucho v krajine vedie aj k strate dobytka, čo sa zvlášť dotýka komunít, ktoré od neho závisia. Oblasti ako je už spomínaná Turkana, ale aj ďalšie oblasti ako Marsabit, Samburu a Mandera, hlásia vysoké počty uhynutých zvierat. Podľa UNICEF v dôsledku sucha prestalo takmer 175-tisíc detí navštevovať školy a predškolské zariadenia.

Mnohé rodiny musia pristúpiť k radikálnym riešeniam. Aby situáciu zvládli, musia vynechávať jedlo, alebo sa oň delia so svojimi zvieratami. Mnohí hľadajú iné pracovné príležitosti mimo poľnohospodárstva, predávajú svoj majetok vrátane zvierat, len aby si vedeli zabezpečiť jedlo.

Chcem pomôcť
Nadácia Dobrý skutok