Práve hráme

14/02/2017

Cesta z plastu? Vitajte v budúcnosti.


Nové cesty, ktorých vybudovanie netrvá mesiace, ale dni. Oproti klasickej „asfaltke“ až trojnásobná životnosť povrchu. Problémy s údržbou, výmoľmi, kanalizáciou… vyriešené. Nie, toto nie je sci-fi. Zoznámte sa s projektom PlasticRoad.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Ekologickú alternatívu ciest PlasticRoad predstavila spoločnosť VolkerWessels. Pozostáva z prefabrikátov, ktoré sú vyrobené z recyklovaných plastov (keďže každý rok skončí v oceánoch viac ako 8 miliónov ton plastického odpadu, o materiál rozhodne nebude núdza). Tie do seba zapadajú ako lego, sú ľahké, takže manipulácia s nimi nevyžaduje veľkú námahu.

Konštrukcie majú až trojnásobne dlhšiu životnosť oproti klasickému asfaltovému povrchu a nevyžadujú takmer žiadnu údržbu. Sú štvornásobne ľahšie, takže redukujú dobu výstavby o 70%. PlasticRoad je využiteľný hneď dvojnásobne. Kým povrch ponúka priestor pre zabudovanie solárnych panelov, ktorými možno napájať napríklad lampy, jeho vnútro je duté, čo poskytuje priestor pre odvod dažďovej vody, kanalizáciu a káble.

PlasticRoad je projekt vo fáze konceptu, po splnení všetkých požiadaviek chce spoločnosť VolkerWessels spustiť realizáciu koncom roka 2017. Prvým mestom, ktoré by mohlo mať plastové cesty je Bratislava  holandský Rotterdam, ktorého mestská rada prejavila o túto alternatívu veľký záujem.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj: plasticroad.eu, theguardian.com

Mobilné aplikácie Rádia Expres