Od šupiek k biosenzorom. Zo zvyškov ovocia a zeleniny vznikajú ekologické senzory
Kuchynský bioodpad často považujeme za bezcenný. Napriek tomu má obrovský potenciál pre inovatívne využitie. Príkladom toho je zhodnotenie šupiek z ovocia či zeleniny a ich prerod na ekosenzory.
V tejto epizóde podcastu Dopodrobna sa pozrieme na to, ako sa z obyčajného kuchynského bioodpadu stávajú moderné ekosenzory a aký vplyv to má na našu planétu. Porozprávajú o tom Alena Opálková Šišková z Ústavu materiálov a mechaniky strojov Slovenskej akadémie vied, vedúci oddelenia polygrafie a aplikovanej fotochémie Slovenskej technickej univerzity Pavol Gemajner, riaditeľ Ústavu materiálu a mechaniky strojov Martin Nosko a Lenka Lorencová z chemického ústavu Slovenskej akadémie vied. Túto epizódu pre vás pripravila Maja Kašiarová.
V tejto epizóde sa ešte dozviete:
- Ako sa z kuchynského bioodpadu vyrábajú ekologické senzory?
- Ako dlho trvá proces od spracovania odpadu až po finálny produkt?
- Kde všade nájdu využitie takto vyrobené senzory?
Zdroj náhľadovej fotografie: Adobe Stock