Čipsy? Tyčinky? Pukance? Chrumky? Čo je najlepšie k futbalu?
Nerobíme si ilúzie o tom, že sa budete riadiť nutričnými hodnotami a obsahom minerálov, k napínavému zápasu si asi aj tak otvoríte to, čo špajza dá. Ale možno si toto prečíta vaša manželka a možno chodí práve ona nakupovať. Takže, čo má koľko čoho a prečo to jesť/nejesť?
Najobľúbenejšie na svete? Čipsy!
Asi je to aj najväčšia namotávka a sú aj najmenej zdravé. Olej, soľ, zemiaky, stabilizátory. Podľa kalorických tabuliek majú 533 kcal na 100 gramov, tuky tvoria až tretinu hmotnosti. keby ste si hodili do rúry hranolky, tie majú polovicu kalórií a len desatinu váhy tvorí tuk. Háčik je v tom, že inak vyzerá 100 g hranoliek a inak 100 g čipsov. Zaujímavosť: Ženy jedia lupienky častejšie, ako muži, považujú ich za dokonalú maškrtu. Najchutnejšie sú tie rozmrvené na dne vrecka, mmm… Skúste šošovicové alebo z hrachovej múky, alebo si ich spravte doma. Nezjete ich toľko, lebo sú drahšie a tie domáce sa vám nebude chcieť robiť…
Slané tyčinky sú naša klasika
Tie naše milované DRU tyčinky sa začali vyrábať v roku 1969 a receptúru pozná iba pár ľudí. My medzi nimi nie sme. Ročne sa vyrobia stovky ton. Majú málo tukov, veľa soli, čo už. Tiež máte pocit, že keď si dáte klasické tyčinky, akosi ste viac Slovák? Niektoré výživové zoznamy ich rátajú medzi trvanlivé pečivo, takže si vlastne dávate na slížiky pokrájaný rožok. Jeden balíček vám ale asi stačiť nebude, čo? My to robíme tak, že si k nim prepašujeme na tanier aj tyčinky mrkvové a kalerábové, doma nakrájané. Veď človek pri telke aj tak často zabudne, čo strká do úst.
Arašidové chrumky, prirodzene bezlepkové
Ak ste o tom ešte nevedeli, sú naše klasické chrumky z kukuričnej múky a tá neobsahuje lepok. Majú ich v každom obchode, tento rok je to už 50 rokov, čo ich začali vyrábať v Nitre. Vo svete sa robia skôr chrumky syrové, naše sú ale naj! Oceňujú ich aj v zahraničí, takto si na nich pochutnala japonská influencerka. Výživovo sú na tom ale podobne, ako čipsy. 537 kcal je naozaj viac, ako by sme čakali. No ale čo, raz za čas…
Pukance? Voňavý vzduch
Pukance sú jedným z najstarších potravín na svete. Už pred 6700 rokmi si robili Inkovia na území dnešného Peru pukance. Ak máte doma strojček na ich výrobu a nepolejete ich maslom, dostanete kopec chrumkania z hrste kukurice. Tú majú vo väčších potravinách alebo lacnejšie cez internet. To sa celkom vyplatí. 100 g pukancov má 337 kcal, ale iba 4 gramy tuku a navyše, 100 gramov pukancov je obrovská kopa vzduchu. Tie do mikrovlnky majú už tuku 4x toľko, ale zas a je z nich menej neporiadku…
Záver? Dajte si, na čo máte chuť, ak to urobíte raz za čas. Pridajte si k tomu pekne nakrájanú chrumkavú zeleninku, budete mať zo seba lepší pocit. A farebnejší tanier.
Zdroj fotografií: Unsplash