Sezónna lahôdka: Vyskúšajte broskyňové čipsy, nanuky a ľadový čaj
Sladučké broskyne už plnia naše obchody, na tie slovenské si už počkáme iba pár dní. Máme pre vás dobrý dôvod na to, aby ste si naplánovali ich zber. Kompót alebo lekvár asi poznáte, koláče sú samozrejmosť, ale skúšali ste aj iné lakocinky?
Broskyňové čipsy
Je to úplne jednoduchý recept, ktorý ocenia tak maminky malých detí, ako aj my dospelí maškrtníci. Na prípravu broskyňových čipsov potrebujete len broskyne, plech na pečenie a rúru. Ak ste niekedy sušili jabĺčka, je to v podstate rovnaký proces, len bude trvať trošku dlhšie. Broskyne nakrájajte na 0,5 cm prúžky, poukladajte na plech a vysušte pri nízkej teplote. Použiť môžete aj sušičku. Broskyne skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Vysušiť môžete prakticky akékoľvek letné ovocie.
Ovocné nanuky
Jednoduchý recept, ktorý vám pomôže uskladniť si sladké ovocie a uložiť ho na neskôr. Deti sa zbláznia od radosti. Nelúpte ich, šupka má predsa najkrajšiu farbu a vitamíny. Pridajte ešte citrónovú šťavu, bude tam viac vitamínov. Len nakrájajte broskyne, hoďte ich do mixéra, pridajte šťavu a dajte do formičiek na nanuky. Za 6-8 hodín máte nanuky lepšie ako z obchodu. Či použijete marhule, čerešne, jahody alebo mix, to je iba na vás.
Ľadový čaj
Môžete použiť čaj čierny, zelený, biely alebo bylinkový. Z byliniek sa hodí harmanček alebo ibištek, nič ale nepokazíte, ak budete experimentovať. Uvarte v hrnci silnejší čaj, pridajte cukor, med, alebo iné sladidlo. Teraz prídu do hrnca nadrobno nakrájané broskyne. Jemne ich roztlačte, aby sa uvoľnila chuť. Preceďte cez sitko a nechajte vychladnúť. Nevyrovná sa mu žiaden čaj z obchodu! V chladničke vydrží 3-4 dni.
Tieto chute výborne pasujú k broskyniam a môžete ich pridať do nanukov aj do čaju:
- Jahody
- Citrón
- Limetka
- Pomaranče
- Čerstvá bazalka
- Čerstvá mäta
- Škorica
- Kokosové mlieko
- Vanilkový extrakt
- Levanduľa
Zdroj fotografií: Unsplash