Geniálne grilovacie triky. Viete, ako nezničiť stejk a pripraviť čokoládový dezert?
Okolo grilovania sa toho narozpráva. Jednoducho nám pripomína naše praveké korene, pretože k nemu patrí oheň a dym, je to romantika, je to chutné a ugrilovať môžeme takmer všetko. Milujú ho muži a navyše vyzerajú dobre s tými klieštikmi a kusom mäsa v nich. Tu je pár trikov, ktoré môžete pri najbližšej grilovačke využiť. Vlastne si ich tu spíšeme a odložíme, aby sme na ne nezabudli ani my…
Plyn, uhlie, brikety? Čipsy!
Brikety sú vhodné na dlhé grilovanie, pretože tlejú dlhšie. Ak nemáte v pláne dlhé grilovanie, lepšie je drevené uhlie. Ak grilujete na plyne, nemusíte sa vzdať vône dymu. Existuje drevená štiepka na plynový gril, používa sa aj na údenie. Zoženiete ju tam, kde majú bežne uhlie či brikety. Zapáľte si gril 30-40 minút pred tým, ako naň dáte jedlo, dovtedy sa rozpáli na dokonalú teplotu.
Tip: Drevená štiepka, alebo aj čipsy bývajú z rôznych druhov dreva, preto budú aj inak voňať. Môžete nimi ohúriť svojich stravníkov.
Mäso naložené v marináde rovno z obchodu? Nikdy!
Naša babka by nikdy nekúpila v obchode naložené mäso. Už len preto, že marináda dokáže zakryť to, že mäso je po záruke. Spravte si vlastnú, alebo si kúpte drahší a kvalitnejší kúsok mäsa a nebudete žiadnu potrebovať. Bude stačiť soľ a korenie, papriku ale nikdy nedávajte pred grilovaním, zhorkla by. Klobásky sa nemarinujú.
Tip: Hrubšie párky nakrojte, napchajte do nich syr a obaľte v slaninke. To bude maškrta!
Nepichaj do toho!
Kto do mäsa pichne vidličkou počas grilovania, sám si môže za to, že mu vytečie všetka chutná šťava. Tá kvapká na uhlíky a tie nám vrátia karcinogény. Vždy používajte iba kliešte. Čím budú mať dlhšiu rukoväť, tým lepšie. Budete grilovať ako páni!
Tip: Nikdy, naozaj nikdy nepichajte do klobások, olej z nich môže vyprsknúť a popáliť vás.
Dokonalý stejk
Trpezlivosť. To je základná vlastnosť každého grilmajstra. mäso na gril by malo mať izbovú teplotu. Všetci to poznáme, mäsko je na grile a nám až tak brnia ruky, aby sme ho otočili. Ak to urobíte priskoro, stejk bude ešte prilepený, takže sa vám potrhá a vytečie z neho šťava. Seďte, čakajte a neotáčajte to viac ako raz!
Tip: Mäso potrite olejom, ale takým, ktorý je odolný voči vysokým teplotám, alebo masťou. Nepoužívajte olivový olej, rýchlo zhorí. Keď začne olej dymiť, už je zle.
Ryba to má úplne inak
Ak grilujete rybu, mala by byť naopak studená, ideálne z chladničky. Musí mať kožu, aby sa netrhala. Ideálne ju zabaľte do alobalu a ochuťte bylinkami a citrónom a až potom dajte na gril. Skvelé sú aj špeciálne držiaky na ryby alebo špízy na krevety.
Dezert? Banán plnený čokoládou
Ako dezert výborne funguje akékoľvek sladké ovocie, ktoré len trošku posypete cukrom. Ananás, jablká, broskyne, slivky… Cukor sa zmení na karamel a je to fakt božské. My ale máme ten recept na božský čokobanán. Áno, aj na grile sa dá urobiť čokoládový dezert. Banán nešúpte, iba ho zvrchu nakrojte, dajte doň čokoládu a opatrne položte na gril. Keď sa čokoláda roztečie, banán je hotový, horúci a mňam!
Tip: Ak chcete mať istotu, že banán neskončí v ohni, zabaľte ho ešte do alobalu…
Zdroj titulnej fotografie: Unsplash