Šóšku poznáte? Jedli ste ju niekedy?
Šťavel je na pestovanie nenáročná trvalka, ktorej sa dobre darí v záhradke, ale rastie aj nadivoko. Tá domáca má menšie listy a je trochu kyslejšia, kým listy voľne rastúcej rastliny sú oveľa väčšie. Šikovné gazdinky vedia využiť jeho zdraviu prospešné účinky a kyselkavú chuť a varia z nej omáčku alebo polievku, ku ktorej stačí kúsok chleba.
Rastlinka má podobnú biologickú hodnotu ako špenát, v listoch sa rovnako nachádza provitamín A, vitamín C, bielkoviny a minerálne látky.
Konzumujú sa surové listy vo forme rôznych osviežujúcich šalátov, výborné je rovnako mäso obalené listami šťavelu a zapečené. Šóška je zdravé a jednoduché jedlo, ktoré zvládne pripraviť každý. Pripravuje sa podobne ako špenát.
Jednoduchý recept
Šťaveľové listy umyjeme, nakrájame na rezance. Kúsok masla roztopíme, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. Pridáme roztlačený cesnak a po minúte zápražku stiahneme z ohňa. Pridáme nakrájaný šťaveľ a premiešame. Prilejeme smotanu, dobre rozmiešame, osolíme, ochutíme štipkou cukru a vrátime na oheň. Za stáleho miešania varíme, kým nám prívarok trochu nezhustne…
Môžeme to jesť ako polievku, alebo ako prívarok. Vtedy podávame s varenými vajcami, s volským okom, s vareným alebo pečeným údeným mäsom, so špekáčikmi…
Zdroj titulnej fotografie: Unsplash