Práve hráme

03/04/2024

Chlieb vo vajci pripravovali už v staroveku


Pre niekoho najlepšie jedlo na svete, pre iného istý spôsob, ako si podráždiť žlčník. Dokonalé sobotné raňajky, jedlo, ktoré zachráni starší chlieb aj peňaženku pred výplatou. Uznávame, táto doba chlebíku vo vajci nepraje, pretože je smažený. Ale my ho milujeme a preto cítime potrebu trošku mu zvýšiť popularitu.

Chlieb vo vajci vzišiel z tradičného francúzskeho toastu, ktorý sa robí v sladkej verzii. Už v staroveku ale varili jednoduchú obdobu z vtedajšieho chleba, ktorý namočili do mlieka a potom ho vypražili v oleji. Až neskôr sa na to začali používať vajcia. Najväčšej obľube sa tešil v období stredoveku, keď bol často servírovaný aj ako príloha ku hlavným jedlám. Receptúra sa odvtedy veľmi nemenila, keďže sa skladal zo základných surovín.

Najlepší chlieb vo vajci teda vyrobíte stále podľa klasického receptu

Nakrájajte starší chlebík na plátky. V miske dobre rozšľahajte 4-5 vajec a pridajte soľ podľa chuti. Každý plátok chleba namáčajte v rozšľahaných vajciach z oboch strán. Opečte ich na rozohriatej panvici s olejom dozlata. Môžete použiť aj masť, je to delikatesa. Po upečení ich nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku.

Chcete naozaj vyskúšať aj sladkú verziu? Prečo nie, stačí iba trošku počarovať so surovinami.

Francúzsky toast

V hlbokom tanieri vyšľahajte 4-5 vajec spolu s 50 ml mlieka, kryštálovým cukrom, škoricou, soľou a vanilkovým extraktom alebo ½ balíčkom vanilkového cukru. Na panvici na strednom plameni rozohrejte trochu oleja a masla. Chlieb z oboch strán obalíme vo vajíčkovej zmesi a položíme ho na rozpálený tuk. Pri obaľovaní máme dve možnosti. Buď pečivo namočíme do vajíčka len na krátko, alebo ho necháme nasiaknuť viac vajíčkovej zmesi, aby bol po upečení vo vnútri stále vláčny.
Opekáme z oboch strán do zlato-hneda a podávame preliaty javorovým sirupom alebo medom.
Bon Appétit!

Zdroj titulnej fotografie: Unsplash

Mobilné aplikácie Rádia Expres