Práve hráme

09/05/2023

Tradície, ktoré ožívajú v skladbách od skupiny Iconito! Projekt KORENE predstavil ďalšiu skladbu


Projekt KORENE je autorským počinom skupiny Iconito a Folklórneho súboru ZEMPLÍN. Samotný projekt sa skladá z viacerých častí, ktorých výsledkom je multižánrové edukatívne predstavenie, poukazujúce na dominanty slovenského folklóru s ich odkazom a vplyvom na dnešnú dobu. Preto sa kapela rozhodla vydať skladbu Kdeže ideš, kde sa zberáš. Pieseň, ako aj videoklip, pripomína, o čom je tradícia, ktorá sa tiahne celým májom.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

„Pôvodný význam stavania 1. mája sa spájal s vydajom dievčiny. Nebolo zvykom, žeby dievčina obdržala svoju Májku každý rok, avšak bolo to signálom, že si ju mládenec vybral za nevestu a čo chvíľa bude svadba. Keďže táto milá tradícia je stále trvácna aj v rámci FS Zemplín a určite aj iných súborov, rozhodli sme sa zapojiť ju do témy jednej z našich piesn,“ opisuje Kristián Dufinec z kapely Iconito.

Ako zároveň dodáva, dlhšiu dobu premýšľali o tom, že by vydali niečo netradičné, čo by bolo aj tak trochu recesívne. Pôvodným plánom bolo, že skladbu takéto charakteru vydajú na 1. apríla, kedy je všetka sranda dovolená. Napokon sa však rozhodli, že spoja 1. máj s 1. aprílom, a tak prepojili ako tradíciu, tak aj vtip.

Vo svojej tvorbe prepájajú tradíciu a folklór s novodobou hudbou

„Vo videoklipe poukazujeme na každoročný zhon mládencov pripraviť slečnám prekvapenie z 30. apríla na 1. mája. Mládenci sa vždy dohodnú, aby sa stretli a prekvapili dievčatá. Tie sú u nás vo videoklipe ukázané symbolicky ako memento. Chlapci ich reálne nevidia, avšak sú vždy pri nich, aby mali na zreteli, pre koho Májku pripravujú. Po strastiplnej ceste býva zvykom zastaviť sa aj v krčme a práve tam natrafia naši hrdinovia na zvyšok posádky, ktorá im pomôže máje postaviť. Celý videoklip sa nesie v duchu zábavy, recesie a vtipných prekvapení,“ uzatvára spevák.

Kapela ICONITO už od začiatku vo svojej tvorbe prepája prvky folklóru. Tieto spojenia však nenájdeš len v hudbe – ich skladby sú často úplne popové a motív folklóru používajú vo svojich textoch, ktoré odkazujú na nejaký kraj, ale aj vo vizuáloch klipov či v oblečení kapely.

„Všetky skladby v rámci projektu vysoko štylizujeme, meníme a upravujeme do podoby populárnych piesní. Novinka vychádza z pôvodne ľudovej piesne, ktorú sme upravili do sóla pre tri hlasy. Je to folk pop-rocková veselá spoveď mládenca o svojom živote, doplnená o hudobné prvky latina. Pôvod skladby pochádza z regiónu Podpoľanie,“ priblížil spevák.

Zdroj: Tlačová správa
Zdroj náhľadovej fotografie: Tlačová správa

Nadácia Dobrý skutok