Práve hráme

27/04/2023

Poznáš fenomén pôstnych dievčat? Sára vyhladovaná na smrť zaživa hnila v posteli


Viete si predstaviť, že by ste celé dva roky prežili bez jedla? Takýmto testom existenčnej odolnosti si v anglickom mestečku Carmarthenshire prešla Sára Jacobsová. Jej rodičia uverili, že ju týmto „darom“ požehnal Boh. Keď sa k zvesti pridali aj príbehy o tom, že Sára dokáže hýbať predmetmi bez toho, aby sa ich dotkla či vidieť to, čo sa eštelen stane, dom Jacobsonovcov sa stal pútnickým miestom. Všetci chceli spoznať pôstne dievča, ktorého existencia popierala základné fyziologické zákonitosti. Príbeh o ukrutných chvíľach, ktoré si Sára vytrpela, sa zachoval vďaka zápisom zdravotnej sestry Alžbety. Tá pri dievčine strávila jej posledných 14 dní života. A denník, ktorý si v dome písala, sa neskôr stal cenným materiálom odborného štúdia o fenoméne pôstnych dievčat.

„Ale plynú dni aj noci a Sára jesť nezačne. Raz za čas do seba dostane pár lyžičiek vývaru, kalíštek mlieka alebo jablčné pyré, ale to je všetko. Len čo jej ponúknu poriadne jedlo, dostane záchvat. Keď sa ju snažia nasýtiť násilím, omdlieva a vyšpiní sa do perín. A keď jedlo odnesú, Sára sa upokojí a je zas milou, zdravou dievčinou, ako predtým.“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Vypočujte si epizódu z novej série najúspešnejšieho slovenského mystery podcastu – Nezhasínaj!, ktorý vám priblíži príbeh dievčaťa z Carmarthenshiru, ktoré odmietalo jesť 2 roky a dokázalo veci, ktorých bežný človek nie je schopný.

Príbehmi hrôzy, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika, vás bude i naďalej sprevádzať herec Marek Majeský. Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. PS: Báť sa je povolené!

CREDITS:
Scenár: Barbora Námerová
Námet a dramaturgia: Diana Kacarová
Vizuálna grafika: Nikolas Kysela
Hlas: Marek Majeský
Zvuková produkcia: Miroslav Baričič
Podcast produkcia: Simona Mičová

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Nadácia Dobrý skutok