Práve hráme

30/03/2023

Stvorenie podobné kuraťu vymieňalo falošné šťastie za ľudské duše


Čo by ste urobili, keby ste vedeli, že existuje cesta k blahobytu a bohatstvu? Taká, ktorá vás konečne vytrhne z biedy? Boli by ste sa ochotní upísať samotnému peklu?

V roku 1935 sa Československom niesla kríza. A Kremnicou zas povera, že existuje spôsob, ako sa dostať k nekonečnému bohatstvu a pohodliu. Riešenie Kremničania hľadali v povedačkách o Zmokovi – čiernom kurati, ktoré sa vyliahne iba z vajíčka sliepky tmavej ako noc. Keď ho pekne poprosíte, splní vaše priania. Akékoľvek. No ako to už býva, každá minca má dve strany. Za blahobyt musíte zaplatiť tým najcennejším, čo máte. Svojou dušou. Tak sa stalo aj v prípade Rada Krížka, ktorí šťastie nehľadal v láske k žene ale v túžbe po peniazoch a lepšom živote.

„Na trinásty deň ráno prebudí Rada dážď dopadajúci na strechu. Pod pazuchou cíti zvláštny pohyb. Zodvihne ruku a prvýkrát po takmer dvoch týždňoch oddelí ruku od tela. Koža zamľaská. Na posteľ vypadne vajce. Škrupinka je popraskaná, von sa derie zobáčik. Vajíčko nakoniec pukne a vypadne z neho kura. Radovi od úľaku prudko búcha srdce. Prizrie sa mu bližšie: toto rozhodne nie je tvor z nášho sveta. Je  omnoho väčší než by malo byť čerstvo vyliahnuté kuriatko. Nemá krídla, je celé vychudnuté. Cez opršané čierne perie mu presvitá holá koža.“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Vypočujte si epizódu z novej série najúspešnejšieho slovenského mystery podcastu – Nezhasínaj!, ktorý vám priblíži príbeh o kremnickom Zmokovi a manželoch Krížkovcov, ktorí čierne kura našli, no za falošné šťastie zaplatili až vlastnou krvou.

Príbehmi hrôzy, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika, vás bude i naďalej sprevádzať herec Marek Majeský Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. PS: Báť sa je povolené!

CREDITS:
Scenár: Katarína Pivarčiová
Námet a dramaturgia: Diana Kacarová
Zvuková produkcia: Miroslav Baričič
Podcast produkcia: Simona Mičová
Vizuálna grafika: Nikolas Kysela

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Mobilné aplikácie Rádia Expres