Práve hráme

24/01/2023

Šéfkuchár Richard Bielik varí v Prahe nezabudnuteľnú sviečkovú, ktorá vyzerá trochu inak


Richard Bielik, šéfkuchár reštaurácie ZEM v Prahe

Richard Bielik pochádza z Levíc, kde študoval na hotelovej škole a hral basketbal. Basketbalová kariéra mu ale nevyšla. Odišiel do Prahy študovať na vysokú školu hotelovú, kde získal titul inžiniera a pracoval v gastre. Vystriedal viacero povolaní – bol barmanom, baristom, someliérom a neskôr si vyskúšal aj prácu v kuchyni. Teraz je z neho šéfkuchár v Prahe, v reštaurácii ZEM, ktorá sa nachádza v päťhviezdičkovom hoteli Andaz. Rišo varí staré recepty v modernom šate, tzv. českú avantgardu a japonskú kuchyňu. Jeho „svíčková“ sa stala legendárnou, rovnako ako aj „mrkvový řízek“. Lásku ku gastronómii čerpal od svojej slovenskej aj moravskej babičky.

Na českých stránkach píšu o slovenskom šéfkuchárovi Richardovi Bielikovi ako o úkaze českého gastra. Vypočujte si rozhovor s ním v podcaste Slováci v zahraničí.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Foto: archív Richard Bielik
#olidzupi

Mobilné aplikácie Rádia Expres