Práve hráme

19/01/2023

Kliatba kráľa Tutanchamóna nie je legenda. Objavitelia jeho hrobky krátko po náleze záhadne zomreli


Od objavenia hrobky najslávnejšieho egyptského faraóna Tutanchamóna uplynulo 4. novembra 2022 rovných 100 rokov. Z nálezu sa stala svetová senzácia a dodnes je považovaný za jeden z najväčších pokladov, ktorý nám minulosť vydala. Miesta odpočinku faraónov si však vyberajú, komu po smrti odhalia svoje tajomstvá a koho potrestajú za to, že narušil ich pokoj.

Keď britský archeológ Howard Carter prehľadával Údolie kráľov neďaleko turistami obľúbených veľkých pyramíd v Gíze, písal sa rok 1922. Hľadaniu skrytého pokladu venoval celých 15 rokov života. Jeho bádateľskú misiu mu zmarilo až jeho vlastné, veľmi záhadné úmrtie iba 5 mesiacov od otvorenia faraónovej hrobky.  Nebol však jediný. Každý, kto sa z expedičného tímu dostal do kontaktu s pozostatkami kráľa Tutanchamóna údajne skončil rovnako.

„Carter rozvinie balíček a opatrne si obzrie hlinenú doštičku, osvetlenú lúčmi zapadajúceho slnka. Prejde prstom po vyblednutých ryhách, ktoré pred vyše tisíc rokmi hýrili farbami. Hneď spozná Tutanchamónov hieroglyf – vtáčie pierko, kopije, prepelica a kráľovská barla. A pod ním ďalší nápis. Carter zo znakov zloží jedinú vetu: Smrť sa znesie na rýchlych krídlach na každého, kto sa dotkne hrobky faraóna…“

Vypočujte si epizódu Kliatba kráľa Tutanchamóna z novej série najúspešnejšieho slovenského mystery podcastu – Nezhasínaj!, ktorý vám priblíži príbeh najväčšieho objavu, záhadnej smrti a tajomnej kliatby súčasne.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. P.S.: Báť sa je povolené!
Príbehmi hrôzy, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika, vás bude i naďalej sprevádzať herec Marek Majeský.

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Nadácia Dobrý skutok