Práve hráme

24/12/2022

Vedel si o tom, že jedna z najznámejších piesní z filmu Sám doma je pôvodne ukrajinská?


Štefan Štec minulý rok predstavil pieseň Ščedryk, ktorej tóny ti môžu byť veľmi povedomé, veď aby aj nie. Vo svete je známa pod názvom Caroll of the Bells a zaznela aj v legendárnom filme Sám doma, ktorý vyšiel pred 32 rokmi. Vypočuj si ju v rusínskej verzii od tohto talentovaného speváka a zisti o jej pôvode viac!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

O skladbe napísal na svojom YouTube kanáli nasledoné: „Ščedryk ja svetoznáma skladba, ktorú v roku 1916 zložil hudobník a učiteľ Mykola Leontovič. Patrí medzi takzvané ščedrivky, ktoré sa na Ukrajine spievali na Nový Rok. Skladba sa však rozšírila do celého sveta a jej hudobný motív je dnes spájaný hlavne s vianočným obdobím. Asi najznámejší je jeho anglický preklad „Caroll of the Bells“, ktorý urobil Petro Viľchovský, rusínsky emigrant v New Yorku, ktorý bol dirigentom viacerých rusínskych a ukrajinských zborov. Štefan Štec chce túto skladbu venovať všetkým tým, ktorí Vianoce nemôžu prežívať s tými najbližšími.“

Štefan Štec bol na slovíčko aj u našej Oli Džupinkovej, kde o samotnej skladbe, ale aj rusínskej menšine, porozprával v podcaste Oli Džupi Talks.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj náhľadovej fotografie: Archív Štefan Štec

Nadácia Dobrý skutok