Práve hráme

23/12/2022

Helenu Rothovú z Bratislavy magická sila Vianoc preniesla do sveta mŕtvych


Vianoce, deň Božieho narodenia a milosrdenstva. Na svet prichádza spasiteľ. No hovorí sa, že 24. decembra je tiež deň, kedy Slnko stráca svoju moc. S úderom polnoci sa naštrbuje hranica medzi svetmi živých a mŕtvych. Niektorí z nás sa tak stanú svedkami návštev stratených duší zo záhrobia.

Účastníkmi takýchto udalostí sa stali aj Jozef a Helena z Prešporka. Píše sa rok 1901 a manželský pár, tak ako kážu tradície, oslavuje Vianoce. Pobožný Jozef sa po štedrej večeri vytráca z domu na svätú omšu. Jeho manželka ho krátko na to iba neochotne nasleduje. Odkedy jej zomrela sestrenica, s ktorou si boli ako sestry, na Vianoce a tradície trochu zatrpkla. No možno práve preto sa v osudný večer Helena na polnočnú omšu do Blumentálskeho kostolíka v Bratislave nikdy nedostavila. Možno preto ju polnočné zvony doviedli na starobylý cintorín, kde sa slávi omša duchov.

„Chce utiecť, ale nohy má drevené. Obchádza ju mráz, z pier jej vychádza para. Je jej zima a zdá sa jej, že už nikdy neucíti dotyk leta. Odrazu ju ktosi schmatne a pritisne jej ruku na ústa. Helena vykríkne a chce sa vykrútiť. „Ticho, neotáčaj sa!“ – šepne jej do ucha známy hlas. V nose zacíti povedomú vôňu orgovánu. Na čele jej vyrazí pot, ruky sa jej roztrasú. Helena vie komu patrí hlas aj vôňa. Sesternici Karolíne. Sesternici, ktorú pred pol rokom zabila električka. Tej, ktorá už mesiace leží v studenej zemi na Ondrejskom cintoríne.“

Vypočujte si epizódu Omša duchov z novej série najúspešnejšieho slovenského mystery podcastu – Nezhasínaj!, ktorý vám priblíži príbeh Heleny Rothovej, ktorú magická sila Vianoc preniesla do sveta mŕtvych.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. P.S.: Báť sa je povolené!
Príbehmi hrôzy, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika, vás bude i naďalej sprevádzať herec Marek Majeský.

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Mobilné aplikácie Rádia Expres