Práve hráme

24/11/2022

Nemecké mestečko Saalfeld bolo v 17. storočí prekliate. Ako inak vysvetliť desiatky mŕtvych?


Obdobie žatvy, známe aj ako Dožinky, sa zvyčajne slávi na konci leta. Najmä pre našich predkov išlo o najväčšiu oslavu úrody, prírody a jej prirodzených cyklov. S tými sa ako inak spája aj množstvo ľudových tradícií a záhadou opradených príbehov.

V 17. storočí sa oslava bohatej úrody spájala s vierou v magickosť. Časť úrody sa vždy obetovala bohom. V našom príbehu démonke menom Ražnica. Muži sa jej báli, ženy a najmä dojčiace matky pred ňou ukrývali deti, aby ich nepožrala. Trestom za akúkoľvek neúctu mala byť čierna, jedovatá raž a záhadné, plamenné zmiznutia v poliach.

„Je vysoká ako starý dub, ale keď nechce, nezbadáš ju. Je rýchlejšia ako obilní vlci, ktorí sa nadájajú z jej pŕs, ak im to dovolí. Je silnejšia ako stádo divokých byvolov. Nik ju nepremôže. Ruky jej visia pod kolená a prsty horia večným ohňom.“

Vypočujte si epizódu Ražnica z novej série najúspešnejšieho slovenského mystery podcastu – Nezhasínaj!, ktorý vám priblíži príbeh kliatby nemeckého mestečka Saalfeld, ktorá o život pripravila desiatky ľudí.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. P.S.: Báť sa je povolené!
Príbehmi hrôzy, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika, vás bude i naďalej sprevádzať herec Marek Majeský.

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Mobilné aplikácie Rádia Expres