Práve hráme

27/10/2022

Ak na Dušičky počuješ detský plač, maj sa na pozore! O zblúdilom Svetlonosovi sa hovorí aj na Kysuciach


Temné, takmer zabudnuté bytosti sa z času na čas pokúšajú preniknúť naspäť do nášho sveta. Deje sa tak nielen na Jána, počas najkratšej noci v roku, ale aj pred sviatkom všetkých svätých. Na Dušičky. Jednou z takýchto bytostí je podľa povedačiek aj Svetlonos. Údajne lákal nielen svetlom, ale aj detským plačom či volaním po mene. Úmyselne ale aj nechtiac ho mohol privolať človek, ktorý po zotmení hlasno zahvízdal. „Vinníka“ či pocestného potom Svetlonos lákal do lesov a k vodám, aby ľudskú bytosť omámenú kúzlom utopil. Aj preto si v období, kedy sa skoro stmieva, ľudia vyrábali vlastných „Svetlonosov“. Aby pocestní bezpečne trafili domov a ich duše sa navždy nestratili niekde medzi nebom a zemou.

„Svetlonos je zatratená duša, ktorú Boh odmietol zobrať do neba. Nepokrstené dieťa, prespanka, ktokoľvek, kto umrel s ťažkým hriechom. Prebýva v močiari alebo rieke a láka zblúdencov svetielkami, prosbami či plačom. Keď ťa dostane do vody, stiahne ťa ku dnu. Tvoja duša ostane uväznená v rieke a nikdy neuzrie nebo.“

Vypočujte si prvú epizódu z novej série najúspešnejšieho slovenského mystery podcastu – Nezhasínaj!, ktorý vám priblíži tragický osud kysuckej rodiny. Tú navždy rozvrátila na prvý pohľad nevinná, mladícka nerozvážnosť.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. P.S.: Báť sa je povolené!
Príbehmi hrôzy, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika, vás bude i naďalej sprevádzať herec Marek Majeský.

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Nadácia Dobrý skutok