Práve hráme

17/10/2022

Dávajte pozor na svojich starkých! Podvýživou trpí viac seniorov, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať


Starší ľudia bývajú mnohokrát sami, z čoho vyplýva, že si aj sami nakupujú a zo surovín, ktoré doma majú, si následne varia. Ich strava však musí byť pestrá, vyvážená a zložená zo základných živín. Ktoré to sú, nemusia oni sami vedieť, a preto je dôležité, aby sme na nich dohliadali. Podvýživa, ktorou môžu trpieť, je vážny problém, ktorý môže mať rôzne príčiny.

Najčastejšie býva však spôsobená nedostatočným prísunom základných živín alebo ich nízkou kvalitou. Medzi najohrozenejšie skupiny, ktoré ňou môžu trpieť, sú práve seniori, onkologickí pacienti alebo chronicky chorí ľudia, ktorých výživové potreby sa líšia od bežných zdravých, mladých či vitálnych ľudí. Aj keď sa to nemusí na prvý pohľad javiť ako vážny problém, podvýživa je na našom území rozšírená. Jej dlhodobé pretrvávanie môže zapríčiniť zmeny telesného a duševného stavu, preto ju neradno podceňovať! Pri príležitosti Svetového dňa výživy, ktorý si pripomíname 16. októbra, zvyšuje značka Nutricia, dnes je súčasťou spoločnosti Danone, povedomie v rámci tejto oblasti.

Jeden z troch slovenských seniorov môže trpieť podvýživou!

„Podvýživa alebo malnutrícia prispieva k imunodeficiencii, čo vedie k zníženej odolnosti voči infekciám, predĺženiu hospitalizácie a rekonvalescencie, zvýšenej morbidite a mortalite alebo zhoršenému hojeniu rán. Dobrý nutričný stav je preto predpokladom úspešnej liečby ochorenia a neposkytnutie nutričnej podpory v indikovaných prípadoch môže negatívne ovplyvniť celkový priebeh ochorenia a úspešnosť jeho liečby,“ upozorňuje MUDr. Miloš Bubán.

Pri senioroch by sme v tejto oblasti mali mať obzvlášť oči na stopkách, pretože údaje z demografických štúdii hovoria jasne – až jeden z troch seniorov, ktorý žije v Európe, môže byť ohrozený podvýživou. Vzhľadom na zvýšené riziko podvýživy, ktoré pri senioroch hrozí, je nevyhnutné, aby ich rodinní príslušníci alebo priatelia pravidelne kontrolovali. Najmä ich hmotnosť, ktorú sa odporúča kontrolovať raz za mesiac. Netreba však zabúdať ani na pravidelné lekárske prehliadky, ktoré by sa mali uskutočniť raz ročne.

Problém môže vyústiť až do mentálnej anorexie

Mentálna anorexia nie je len problémom mladých ľudí. Trpieť ňou môžu aj seniori, pretože s pribúdajúcim vekom sa mení vzťah ľudí k výžive a tieto prirodzené zmeny môžu vyústiť až do mentálnej anorexie.

Starší ľudia môžu trpieť prirodzene menšou chuťou do jedla, môžu mať rýchlejší pocit sýtosti a ráno, alebo aj medzi jedlami, môžu cítiť menší hlad. Problém s podvýživou môžeš predpokladať, ak senior neplánovane schudne, nevládze zjesť celé porcie jedál tak, ako kedysi, nechutí mu jesť, vo všeobecnosti stráca silu alebo býva častejšie chorý.

Ak bežná strava nestačí, pomôcť môžu nutričné drinky

V prípade, ak ste zaznamenali, že senior vo vašom okolí trpí podvýživou a bežná strava na nápravu nie je dostatočná, nutričný stav jedinca sa dá zlepšiť aj pomocou nutričných nápojov, ktoré má možnosť predpísať lekár. Ide o nápoje obsahujúce základné živiny a vysoký obsah energie a bielkovín, obohatené o vitamíny a minerálne látky potrebné na pokrytie dennej potreby výživy. Nápoj by sme mali podávať v malých dávkach tak, aby ho senior mohol ľahko vypiť.

Enterálna výživa určená na popíjanie existuje aj pre pacientov, ktorí trpia cukrovkou alebo pacientov s onkologickým ochorením. „Súčasná medicína dokáže podporiť nutričný stav rizikových pacientov, medzi ktorých patria aj seniori. Ak hovoríme o zdravom seniorovi, ktorý síce netrpí žiadnou chorobou, ale vieme, že jeho denný príjem stravy nie je dostatočný, je možné mu po konzultácii s lekárom dodať bielkoviny a ďalšie dôležité látky vo forme nutričných nápojov vyvinutých špeciálne pre potreby malnutričných pacientov,“ vysvetľuje MUDr. Bubán.

Vitálnejší seniori vďaka nutričným drinkom

Značka Nutricia zrealizovala štúdiu, ktorej výsledky hovoria samé za seba. Preukázalo sa, že užívanie dvoch 125 ml fliaš enterálnej výživy denne zlepšilo hlavné sledované parametre u podvyživených pacientov. Hmotnosť sa zvýšila u 78 % pacientov, BMI sa zvýšil u 65 % a u 60 % pacientov sa zväčšil obvod dominantnej paže, čo je jeden z hlavných znakov zlepšenia.

Pravidelným pitím dvoch fľaštičiek enterálnej výživy sa preukázalo, že pacienti, ktorí ju konzumovali, prestali mať problémy s každodennou prechádzkou a počas dňa sa necítili prílišne unavene. „Nápoje by sa nemali piť naraz, ale pomaly popíjať dvakrát denne po hlavných jedlách, čo zabezpečí lepšie vstrebávanie živín v tele. Nutričné nápoje môže predpísať lekár alebo si ich pacient môže kúpiť v lekárni,“ hovorí na margo dávkovania MUDr. Bubán.

„Značka Nutricia s výrobkami detskej a klinickej výživy je slovenskej verejnosti dostupná už 26 rokov. Za ten čas sme zaznamenali tisíce prípadov seniorov, u ktorých bola podvýživa hlavnou príčinou zlého zdravotného stavu a celkovej kvality života. Sme radi, že im môžeme vrátiť energiu prostredníctvom vzdelávania a našich produktov klinickej výživy. Ak ste u seba alebo u niekoho vo svojom okolí spozorovali niektorý z príznakov podvýživy, neváhajte kontaktovať svojho lekára,“ vyzýva Jiří Gajdoš, Head of Healthcare – Adults v Danone.

Starostlivosť o pacienta s podvýživou patrí do rúk lekára, ktorého by mali rodinní príslušníci kontaktovať už pri prvých príznakoch možnej podvýživy. Nutričné drinky môže predpísať lekár na šesť mesiacov na recept bez doplatku, prípadne s minimálnym doplatkom pacienta alebo je možné si ich zakúpiť v lekárni bez receptu, napríklad ak si chce pacient najprv vyskúšať príchute.

Viac info o nutričných drinkoch

Reklamný článok
Zdroj náhľadovej fotografie: nutridrink.sk

Mobilné aplikácie Rádia Expres