Práve hráme

28/09/2022

Černí andělé sú späť! LUCIE singlom v remixovej sympho úprave avizuje pripravované koncertné turné aj nový album


LUCIE, najúspešnejšia česká pop-rocková kapela novodobej histórie, sa po dvadsiatich rokoch vracia k legendárnemu a vzácnemu projektu LUCIE V OPEŘE, tentokrát s výraznejším využitím symfonického orchestra, naviac v nových aranžmánoch. Z turné zároveň vznikne nahrávka najúspešnejších skladieb, ktoré ešte pred Vianocami vyjdú vo forme nového albumu, spolu so špeciálnymi bonusmi v podobne vybraných sympho remixov najväčších hitov, spracovaných úspešnými mladými českými a slovenskými producentami.

Graficky štylizované, retrospektívne lyric video vytvoril pre kapelu v spolupráci s Michalom Dvořákom, Vítek Čermák, ktorý je uznávaný režisér, kameraman, tvorca videoklipov, animácií, VFX a dlhodobý spolupracovník HBO, ako aj spolutvorca projektov Vivaldianno Shining Venice alebo iMucha show

„Demo piesne Černí Andělé som vtedy nahrával na moju basgitaru Aria PRO 2 na magnetofónový kazeťák (písal sa rok 90). Pretože som vtedy mal iba basgitaru, nahrával som to pre správnu gitarovú ilúziu spomalene a až potom púšťal v reálnej rýchlosti,“ spomína s úsmevom basgitarista.

„Blížil sa čas nahrávania albumu IN THE SKY, tak na nás David Koller apeloval, že by sme mali čo najskôr dokončiť text. S Robertom sme spojili príjemné s užitočným a išli text spoločne písať do vinárne ,U Rarášků“ na Mikulandskej ulici. Na tejto ulici mimochodom skúšala skupina Lucie v pivnici u Michala Dvořáka. Následne mi pri skúškach napadla tá basová figúra, ktorá song upevňuje. David potom dostal nápad urobiť aranžmán v duchu Sisters of Mercy, pretože sme si v tej dobe veľa išli na gotike, na čo Michal Dvořák naprogramoval špeciálne sample bicích práve v tomto duchu. Bol to silný motív a song tak dostal jasnú, dynamickú štruktúru s direktívnymi bubnami, ktoré tomu dali výsledný ,power“,“ dodáva.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Skupina Lucie po 20 rokoch zahrá spolu s filharmóniou. Na jesennom tour predstavia piesne v nových aranžmánoch

Skupina Lucie na jeseň 2022 pripravuje pre svojich fanúšikov veľký zážitok. Po dvadsiatich rokoch nadviaže na projekt Lucie v opeře. Kapela vyráža v kompletnej zostave na halové turné, na ktorom odohrá svoje hity aj nové piesne v doposiaľ nepočutých aranžmánoch Českým levom oceneného Kryštofa Marka so sprievodom Filharmonie Hradec Králové.

Podmanivé spojenie zvuku rockovej kapely a symfonického telesa upevní scénografia podčiarknutá svetelnou show. Spoločná živá energia zasiahne päť miest. Lucie v opeře Tour 2022 začne už dnes 28. septembra v Ostrave a skončí 5. novembra v Brne. Na koncerty sa môže tešiť publikum v Prahe, Pardubiciach a tiež v Bratislave.

V porovnaní s koncertom Lucie v opeře, ktorým kapela nadchla publikum ešte v roku 2002, prichádza teraz s ešte väčším projektom. Turné fanúšikom sľubuje takmer dvojhodinový prierez tvorbou Lucie, aký ešte nepočuli a zaznie dvadsaťštyri piesní.

Nevynechajú ani kultové hity ako Chci zas v tobě spát, Oheň, Medvídek alebo Černí andělé a Lucie zahrá aj nové skladby. Pesničkový setlist doplní inštrumentálna verzia skladby Lucy in the Sky With Diamonds od The Beatles. Dvadsať dva piesní zaznie v novom symfonickom aranžmáne dirigenta Kryštofa Marka, držiteľa ceny Český lev za hudbu k filmu Masaryk.

„Jeho aranžmán posunul Lucie v opeře o úroveň vyššie,“ upozorňujú členovia kapely a dodávajú, že k dvom piesňam urobil aranžmán aj skladateľ Michal Nejtek. Veľkým symfonickým zvukom piesní Lucie rozoznie Filharmonie Hradec Králové. Takmer päťdesiatčlenný orchester a spevácky zbor bude kapele na pódiu rovnocenným partnerom. Vďaka tejto mozaike vznikne jedinečný zážitok!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Ten ešte znásobí scénografia. Príprava organicky efektívnej dynamickej scény zabrala takmer rok. Využíva najnovšie technológie z oblasti zvuku aj vizuálnych efektov a zároveň osvedčené divadelné princípy. „Unikátna scénografia, umiestnenie orchestru, projekcia. Svetelný dizajn od Lukáša Patzenhauera. Proste, aby to bola show, na ktorú ľudia nezabudnú,“ vysvetľujú hudobníci.

Lucie v opeře tour vypukne 28. septembra v Ostravar aréne v Ostrave. Dvanásteho októbra kapela rozozvučí pražskú O2 arénu a 20. októbra poteší slovenských fanúšikov na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Štvrtá koncertná zastávka je plánovaná na 26. októbra v pardubickej Enteria Aréne. Výnimočné turné vyvrcholí 5. novembra v Brne vo Winning Group aréne. Vstupenky je možné zakúpiť v sieťach Ticketportal a Ticketmaster alebo na www.lucie.cz. Vstupenky zakúpené na pôvodný termín v roku 2021 zostávajú platné aj na nové termíny koncertov.

Zdroj: Tlačová správa
Zdroj náhľadovej fotografie: Profimedia.cz

Mobilné aplikácie Rádia Expres