Práve hráme

31/03/2022

Odkaz Mira Žbirku žije naplno ďalej. Poctu mu vzdávajú hudobné ceny aj slovenský premiér


Odkaz tvorby Mira Žbirku je stále veľmi intenzívny. V roku jeho nedožitej sedemdesiatky dostáva ocenenia na rôznych hudobných a spoločenských udalostiach. Na udeľovaní cien Rádia FM Radio_Head Awards dostal Cenu za celoživotný prínos do hudby. Od premiéra SR Eduarda Hegera získal in memoriam Cenu Alexandra Dubčeka spolu s Martou Kubišovou, novinárom Jánom Kuciakom a jeho snúbenicou či ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym.

Jeho hudbu si pripomenú aj na odovzdávaní českých cien Anděl, Žebřík a mnohých ďalších. Na albumy Nemoderný chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania sa bude spomínať aj na otváracom koncerte festivalu Pohoda v Trenčíne. Vrcholom osláv nedožitej sedemdesiatky československej hudobnej legendy budú koncerty Tribute to Miro Žbirka 70 v Bratislave (17. 10. 2022 – NTC Aréna), v Prahe (21.10. 2022 – O2 Universum) a v Londýne (24. 9. 2022 – 229 Venue).

Nezištnú účasť na spomienkových koncertoch už potvrdili: David Koller, Katarína Knechtová, Michal Hrůza, Jana Kirschner, Adam Ďurica, Lenny, Slza, Jiří Macháček, Martha a ďalší slovenskí a českí interpreti. Ich mená budú zverejňované postupne, vždy s odkazom #MEKYNAVEKY, ktorý sa stal jednotiacim prvkom spomienok na výnimočného autora a speváka.

„Meky by mal určite radosť zo všetkých ocenení a záujmu o jeho pesničky. Špeciálne by sa tešil z toho, že ho ocenili v rádiu, ktoré vysiela prevažne pre mladých poslucháčov. Vždy rád spolupracoval s mladými. Mňa teší, že na tribute koncerty povrdilo účasť množstvo umelcov, ktorí s ním spolupracovali a budeme tak môcť osláviť Mekyho hudbu a narodeniny vo veľkej muzikantskej spoločnosti. Meky často s humorom jemu vlastným hovoril, že by rád videl koncert, na ktorom by dobre zneli jeho piesne a on by nemusel byť na pódiu…Verím, že mu to teraz splníme,“ povedala Katka Žbirková

Viac ako päťdesiatročnú autorskú cestu Mira Žbirku uzavrie album Posledné veci, ktorý je aktuálne v poslednej fáze dokončovania. Bude na ňom dvanásť autorských piesní Mira Žbirku. Štyri z nich s textami básnikov Joža Urbana, Daniela Heviera a Václava Hrabě. Na obale albumu je fotka jeho priateľa a úspešného slovenského fotografa Petra Župníka, ktorú graficky spracoval Jiří Troskov. Vydanie albumu Posledné veci, z ktorého už v slovenskom a českom éteri boduje prvý singel Nejsi sám, je naplánované na máj 2022.

Zdroj: tlačová správa
Zdroj náhľadovej fotografie: Instagram

Mobilné aplikácie Rádia Expres