Práve hráme

04/03/2022

Tanečný mor znie ako absurdita, no v Štrasburgu v 16. storočí kvôli nemu prišlo o život 200 ľudí


Tancovali, až kým nepomreli. Aj takto jednoducho by sa dal opísať príbeh, o ktorom hovoria staré kroniky mesta Štrasburg. V roku 1518 mesto sužovali vysoké horúčavy. Nedostatok vody, zlá úroda, s tým spojený hlad a zúfalstvo, sa stali živnou pôdou pre šíriaci sa mor. Nebol však obyčajný, bol tanečný. Do mesta ho nevedno odkiaľ priniesla mladá žena, Frau Troffea. Postupne sa nakazilo viac ako 200 ľudí, ktorí sa dni a noci zbesilo vlnili na jednom z námestí. Vykrúcali sa až tak, že sa im lámali kosti v tele. Tí, čo nevládali stáť na nohách, sa štvornožky prebíjali davom a zavíjali ako psy. Výjav ako z najstrašidelnejšieho príbehu vtedy miestne duchovenstvo pripísalo kliatbe. Preživší verili, že ide o trest Svätého Víta. Mor zastavili až červené topánky, s ktorými pochovávali aj samotné obete.

„Nakazení, ktorí majú topánky, dupú po nohách bosým tanečníkom. Tí sa čľapkajú v mláčkach vlastnej krvi. Prejde deň a noc a tanečná horúčka pokračuje v stále zbesilejšom tempe. Obetí pribúda a horúce augustové slnko celú situáciu iba zhoršuje. Kto môže, uteká preč z mesta. Kňazi sa oháňajú zázračným vyliečením pani Troffey, no s davom si poradiť nevedia. Nepomáhajú modlitby, ani svätená voda.“ 

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. P.S.: Báť sa je povolené!

Ponorte sa s nami do príbehov podcastu Nezhasínaj! – skutočnosti inšpirované legendami, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika. Príbehmi hrôzy vás bude sprevádzať herec Marek Majeský.

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Mobilné aplikácie Rádia Expres