Práve hráme

23/02/2022

Prvý singel Nejsi sám z posledného albumu Mira Žbirku je duetom so synom. Pozri si nový videoklip!


Prvá pieseň z nového a zároveň posledného albumu Mira Žbirku dostala názov Nejsi sám. Špeciálnu premiéru novinky si si mohol vypočuť ráno v Hemendexe. Pieseň je duetom s jeho synom Davidom. K skladbe vydali aj videoklip!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Dnes ráno sa Hemendex spojil so samotným Davidom Žbirkom, ktorý telefonoval na Slovensko priamo z Londýna. Vypočuj si, čo povedal o pripravovanom albume, ale aj o videoklipe, ako vznikal:

Miro Žbirka mal ešte veľa plánov, ktoré už, bohužiaľ, nestihol zrealizovať. Jedným z nich bolo dokončenie albumu, na ktorom začal pracovať ešte počas prvého lockdownu v roku 2020. Vzniklo viacero piesní, no Meky si nakoniec vybral „len“ pätnásť z nich. Niektoré texty si napísal sám, no spracoval aj doteraz nezhudobnené básne Joža Urbana, Václava Hrabě, či Daniela Heviera.

Meky pomenoval album Posledné veci. Názov vznikol na základe básne od Daniela Heviera, ktorá sa tiež volá Posledné veci a pochádza zo zbierky Vták pije z koľaje.  Obľúbený spevák uzavrie albumom svoju viac ako päťdesiatročnú kariéru.

„Počas pandémie, keď sa nekonali koncerty a David bol doma, mali veľa času sa s Mekym dlho rozprávať o hudbe. Veľa jej spolu počúvali, rozoberali muzikantské veci a doslova sa v tom „vŕtali“. Tak vznikol aj nápad, že David zaranžuje jednu skladbu. Mekymu sa to páčilo, a tak začal pracovať aj na ďalších. Z toho postupne vyplynulo, že sa produkčne postará o celý album,“ upresnila Katka Žbirková.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Posledné dve piesne, ktoré sa nachádzajú na albume, dokončil spevák v čase, keď už bol v nemocnici. „Posledné dve nedokončené skladby ho tak trápili, že sa dal v čase minuloročných narodenín prepustiť z nemocnice, aby ich doma mohol dokončiť,“ povedala manželka Katka.

Celý album si budeš môcť vypočuť už čoskoro, vyjsť by mal na prelome apríla a mája 2022.

Zaspomínaj si na legendárneho Mira Žbirku naživo

Či už sa nachádzaš na Slovensku, v Česku alebo v Anglicku, budeš mať šancu vychutnať si nestarnúce piesne obľúbeného speváka. Už túto jeseň sa v Bratislave, v Prahe a v Londýne chystajú veľkolepé koncerty, počas ktorých vzdajú hudobníci slovenskej a českej hudobnej scény poctu Mirovi Žbirkovi.

Koncerty TRIBUTE TO MIRO ŽBIRKA 70 sa budú konať 17.10. 2022 v NTC Aréna Bratislava, 21.10.2022 v O2 Universum v Prahe a 24.9.2022 v londýnskom 229 Venue. Mená účinkujúcich sa budú zverejňovať postupne s označením #MEKYNAVEKY.

Každý z týchto koncertov bude výnimočnou viac ako dvojhodinovou hudobnou a vizuálnou šou, ktorá bude oslavovať hudbu Mira Žbirku vo všetkých jej podobách.

Zdroj: Tlačová správa

Zdroj náhľadovej foto: YouTube

Nadácia Dobrý skutok