Práve hráme

25/01/2022

Maroš Žilinka podpísal dohodu s ruským partnerom. Čaká ho trest?


Cesta Maroša Žilinku do Moskvy na oslavu 300. výročia ruskej prokuratúry rozvírila politické vody. Navyše, generálny prokurátor sa z Ruska nevrátil s prázdnymi rukami, ale s podpísanou zmluvou o vzájomnej spolupráci s ruskou prokuratúrou. Jej šéf je pritom na sankčnom zozname EÚ. Môžeme na sankcie príhodne pozabudnúť? Viete, kto môže podať podnet na disciplinárne konanie voči  M. Žilinkovi? Viac k téme si vypočujte v podcaste Dopodrobna.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Predseda Bezpečnostného výboru Národnej rady Juraj Krúpa tvrdí, že len slovenský a maďarský generálny prokurátor majú také silné postavenie, príznačné pre post-sovietsky model. Prof. Tomáš Stremy z Právnickej fakulty UK naopak tvrdí, že podobný rozsah kompetencií má ďalších 5 krajín Európskej únie.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok na margo cesty spresnil, že generálny prokurátor je oprávnený robiť svoje zahraničné cesty bez toho, aby ich konzultoval s vládou či parlamentom. „No považujem za nevyužitú príležitosť, že sa pred cestou neobrátil na ministerstvo zahraničných vecí. Poďme spolupracovať tak, aby sme dbali na záujmy Slovenskej republiky.“ Europoslanec Vladimír Bilčík rovnako apeluje na spoluprácu tak, aby sa slovenské inštitúcie navzájom nepodkopávali.

Fakty, rozhovory a analýzy k aktuálnym témam. Spravodajský podcast Rádia Expres Dopodrobna vás zavedie ďalej, než ponúkajú stručné prehľady správ a pomôže vám pochopiť širší kontext udalostí a spoločenského diania. Podcast nájdete na Podmaze alebo vo svojej podcastovej aplikácii.

Ak vás zaujímajú právne témy, vypočujte si aj:

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Nadácia Dobrý skutok