Práve hráme

25/11/2021

Vieme, aké podcasty majú Slováci najradšej! Sedí to aj na teba?


Nie nadarmo sa hovorí, že muži sú z Marsu a ženy z Venuše. Potvrdili to aj výsledky najväčšieho prieskumu o slovenských podcastoch. Na svedomí ho má Podmaz.sk, najväčší portál slovenských podcastov, do ktorého sa zapojilo takmer 2 000 poslucháčov. Čítaj ďalej a dozvieš sa nielen to, podľa čoho si vyberáme podcasty, ale aj to, ktoré sú u nás najobľúbenejšie.

Kde hľadáme info? Tretina z nás v podcastoch!

Viac ako 40 % Slovákov si informácie hľadá na viacerých sociálnych sieťach. Sú to však ženy, ktoré sú tam častejšie. Rady zdieľajú, čítajú a píšu texty, muži preferujú video obsah. A čo samotné podcasty? Tie tvoria takmer tretinu z informačných zdrojov.

Podcasty počúvajú len mladí? Omyl!

Úplne najväčší fanúšikovia podcastov majú od 30 do 39 rokov. Čiže ľudia narodení v 80-tych a 90-tych rokoch, kedy rádio hralo takmer v každej detskej izbe. Potom je to veková skupina 50 až 59 rokov, teda ich rodičia – ABBA, AC/DC či Beatles generácia a veková kategória 40 – 49 rokov.

Milujeme príbehy

Hlavne o známych či neznámych ľuďoch, cestovaní alebo atraktívnych miestach. Svojich priaznivcov majú aj strašidelné a kriminálne témy. Príbehy najviac milujú Žilinčania a Košičania (2/3!). Druhou najobľúbenejšou témou podcastov je zábava, ktorá kraľuje hlavne u mladých do 18 rokov. Nasledujú rozhovory, ktoré si do ucha pustí každý druhý Bratislavčan a Trenčan.

Poznáš najznámejšie podcasty? 

Pre poslucháčov nad 40 rokov je to podcast Braňo Závodský Naživo, ktorý je plný aktuálnych informácií a rozhovorov so zaujímavými hosťami. Celkovo najznámejším slovenským podcastom je vtipný podcast Lužifčák. Poslucháči majú pri podcastoch radi nielen smiech, ale aj husiu kožu. Svedčí o tom obľúbenosť podcastu Kriminálne spisy, ktorý patrí k najpočúvanejším.

Všade dobre, doma najlepšie

Práve doma počúva podcasty viac ako 43 % poslucháčov. Vyše 30 % na cestách, 15 % pri práci a zvyšok vo voľnom čase. Tridsiatnici počúvajú podcasty hlavne v práci a podpriemerne doma. Štyridsiatnici taktiež hlavne v práci, no už oveľa menej na cestách. Poslucháči 50+ si podcasty vypočujú najradšej doma.

Ako je to s počúvaním medzi nami dievčatami a chlapcami?

Síce si navzájom často vyčítame, že jeden druhého nepočúvame, no možno je to práve tým, že sa nebavíme o tých správnych témach. Ktovie, možno aj teba inšpirujú tieto výsledky. TOP ženskou témou je zdravie, nasleduje móda a rodina. A čo baví najviac mužov? Jednoznačne technológie. Do TOP trojky patrí aj šport a ekonomika/podnikanie. Samozrejme aj každý vek má svoje „topky“. Nájdeš sa v nich aj ty?

  • mladí do 18 rokov milujú podcasty o zábave, vzdelávaní, humore, móde a hudbe
  • 19 – 29 rokov počúvajú najradšej o vzdelávaní, kultúre a spoločnosti
  • 30 – 39 rokov vyhľadávajú hlavne aktuality, technológie a vedu
  • 40 – 59 rokov preferujú aktuality, publicistiku a zdravie
  • 60 a viac rokov uprednostňujú politiku, aktuality, zdravie a ekonomiku

Že nemáš čas na podcasty? A vieš, že sa dajú zrýchliť? 

A to dokonca až 3,5x! Zrýchlenie už využíva 8,5 % Slovákov. A dokonca sme zistili, že ženy častejšie počúvajú kratšie podcasty (do pol hodinky) a muži dlhšie (nad 30 minút). Prekvapili ťa výsledky najväčšieho prieskumu slovenských podcastov? My sme hlavne radi, že podcasty sa tešia čoraz väčšej obľube a že na Podmaz.sk si každý vyberie taký podcast, na ktorý má práve chuť, náladu aj čas.


Podmaz je najväčší portál najlepších slovenských a českých podcastov, kde už teraz nájdeš viac ako 800 podcastov, ktoré sú prehľadne zoradené do 23 kategórií, od cestovania, vedy, humoru až po jedlo, módu, šport. Podmaz.sk je tak jedinečným miestom, kde možno spoznávať a objavovať slovenské podcasty, vytvárať si vlastné playlisty, vyberať si podľa tém alebo sledovať obľúbených autorov.

Nadácia Dobrý skutok