Práve hráme

11/11/2021

Zo svojho brlohu vychádzal len po zotmení, bála sa ho celá Bratislava. Zniesol troch ľudí zo sveta „prešporský démon“?


V časoch, keď sa Bratislava nazývala ešte Prešporkom sa mestom šírila legenda o veľkom čiernom psovi so zlatým kľúčikom na krku. Volali ho „Tschaunkerl“. Ľudia verili, že ak sa pred psa postaví odvážny a čestný človek, zviera mu ukáže cestu k pokladu, ktorý mal byť zakopaný na mieste v okolí Červeného kríža. Ak však pes stretne hriešnika, ten navždy zmizne zo sveta. Legenda o prešporskom démonovi ožila opäť v marci 1837, keď mestom otriaslo zemetrasenie a nasledujúci deň sa na Machnáči našli tri mŕtve telá.

„Je 14. marec 1837, krátko pred piatou večer. V ošarpanom nájomnom byte na Vysokej ulici v Prešporku je už takmer tma. Čierne tiene sa rozliezajú po stenách ako pavučiny. Pri posteli kľačí vyziabnutá ženská postava. Prichádza súdny deň…“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. P.S.: Báť sa je povolené!

Ponorte sa s nami do príbehov podcastu Nezhasínaj! – skutočnosti inšpirované legendami, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika. Príbehmi hrôzy vás bude sprevádzať herec Marek Majeský.

Epizódu „Prešporskí okultisti“ napísala: Katarína Pivarčiová, dramaturgia: Diana Kacarová

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Nadácia Dobrý skutok