Práve hráme

30/10/2021

Vlkolak je vraj výmysel z temného stredoveku. Obyvatelia Bedburgu by nám ale povedali niečo iné. Ak by prežili


Napoly ľudská bytosť, napoly zviera. Podľa povier sa človek na vlkolaka menil vždy za splnu mesiaca a jediné, za čím mu po premene duša pišťala, boli krv a ľudské mäso. Existujú o nich desiatky legiend a povier, vznikli stovky knižných či filmových diel. Ide len o príbehy založené na bujnej fantázii alebo sa v nich predsa len skrývala štipka pravdy?

Vlkolak z Bedburgu je príbeh, ktorý sa postupne vytratil do zabudnutia. Až v roku 1920 objavil britský okultista Montague Summers preklad nemeckého pamfletu, ktorý znova oživil dávne svedectvá. Dokument popisoval udalosti, z ktorých tuhne krv v žilách. „Každé ráno ľudia s napätím čakajú, či sa znova rozoznie umieračik. Sused pozerá krivo po susedovi a jedinou návštevou je kňaz, ktorý rad-radom požehnáva príbytky všetkých katolíkov. Po nedeľnej omši si ľudia šepkajú ochranné modlitby a príbehy o vlkolakoch, ktorí sužujú celú Európu…“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. P.S.: Báť sa je povolené!

Ponorte sa s nami do príbehov podcastu Nezhasínaj! – skutočnosti inšpirované legendami, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika. Príbehmi hrôzy vás bude sprevádzať herec Marek Majeský.

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Mobilné aplikácie Rádia Expres