Práve hráme

22/04/2021

Zisti, koľko toho (ne)vieš o ochrane životného prostredia


Koľko toho (ne)vieš o ochrane životného prostredia? Otestuj sa v jedinečnom kvíze, ktorý pre našich poslucháčov ku Dňu Zeme pripravil greenfluencer na slovo vzatý – náš Michal Sabo.

Do ktorej farby kontajnera hádžeme papierové poháriky od kávy?

Tieto poháriky sú povoskované alebo potiahnuté tenkou vrstvou polyetylénu a preto musia putovať buď do spaľovne, alebo sa budú nekonečne dlho rozkladať na skládke

Náhradou jednorazových mikroténových vrecúšok môžu byť kompletne rozložiteľné vrecúška vyrobené…

Na Slovensku máme hneď niekoľko malých výrobcov takýchto alternatív, ktorí vyrábajú nielen povoskované vrecúška, obrúsky, ale aj vaky na pečivo.

Koľko kilogramov komunálneho odpadu vyprodukuje ročne jeden obyvateľ Slovenska?

Produkcia komunálneho odpadu u nás každoročne stúpa. Slováci v roku 2019 vyprodukovali 2,37 milióna ton komunálneho odpadu. V roku 2011 to bolo 1,67 milióna ton, v roku 2015 bola produkcia odpadu na úrovni 1,75 milióna ton.

Koľko litrov vody je priemerne použitých na výrobu jedných džínsov?

Napríklad na výrobu celulózového vlákna, akým je aj viskóza, sa ročne vyrúbe 150 miliónov stromov.

Biologický rozložiteľný kuchynský odpad už od tohto roka triedime. Zvyšky ovocia, či zeleniny môžeme kompostovať domácim kompostérom. Jeho hlavnými hrdinkami sú dážďovky. Aké?

Kalifornské dážďovky vyrábajú kompost bohatý na minerálne látky, enzýmy a živiny. Vďaka obsahu týchto látok ich kompost podporuje rast rastlín až o 20 % viac než bežný kompost.

Každý z nás môže pomôcť v boji proti klimatickej kríze. Ktorý z nasledujúcich krokov patrí medzi najúčinnejšie?

Medzi ďalšie účinné kroky patrí využívanie obnoviteľných zdrojov energie, obmedzenie leteckej dopravy a využívanie verejnej dopravy namiesto presunu autom.

Módny priemysel je druhý najšpinavší a zároveň najmenej etický priemysel. O tienistých stránkach módneho priemyslu je aj podcast z dielne Rádia Expres, ktorý pripravujú greenfluencerky Natália Pažická a Zuzana Dutková. Ako sa ten podcast volá?

Podcast Fashion Session nájdete na webe expres.sk a vo svojich podcastových aplikáciách.

Jedným z najefektívnejších riešení klimatickej zmeny je zbaviť sa závislosti na fosílnych palivách. EÚ chce byť uhlíkovo neutrálna v roku 2050, kedy Fínsko?

K Parížskej zmluve sa prihlásilo 195 krajín sveta. Súhlasili, že celosvetové emisie skleníkových plynov musia najneskôr v roku 2020 prestať stúpať a čo najrýchlejšie klesnúť až na nulu v druhej polovici storočia.

Batérie z elektromobilov sú kompletne recyklovateľné. Životnosť batérie je 1000 nabití. Koľko je to približne najazdených kilometrov?

Po tejto dobe sa batérie nerecyklujú ihneď, keďže sú využiteľné pre úložisko. Takýchto batérií budeme s nárastom využívania obnoviteľných zdrojov energie potrebovať čoraz viac. Jedno batériové úložisko ELSEA na skladovanie energie takmer pre celú strednú Európu vzniká práve u nás, na Slovensku.

Najstabilnejším obnoviteľným zdrojom energie je geotermálna energia. Lídrom vo využívaní „pokladu zo zeme“ je Island, ktorý všetku svoju elektrinu produkuje zeleno. Dokument o tomto fenoméne nakrútil aj hollywoodsky herec. Ako sa volá?

Tom Hiddleston nahovoril komentár k sérii Earth at Night, Woody Harrelson k sérii Kiss the Ground. Dokumentárny seriál Zaca Efrona Down to Earth nájdete na Netflixe.

Pochváľ sa s výsledkom kvízu aj svojim priateľom

Nadácia Dobrý skutok