Práve hráme

24/07/2020

Kde na Slovensku si môžete vychutnať najtmavšiu oblohu s najkrajším pohľadom na hviezdy?


Tma je pre prírodu a ľudí mimoriadne dôležitá, no tmavých miest na svete rapídne ubúda. Je to spôsobené tým, že priveľa svietime a to nám znemožňuje vidieť hviezdne nebo. Nedostatok tmy sa ale skôr či neskôr prejaví na našom zdraví aj celej prírody. Len v tme totiž dokážeme „dobiť baterky“. Priveľa svetla neškodí len prírode, nám ľuďom, ale aj živočíchom. Podľa vedcov je jedným z hlavných dôvodov úbytku hmyzu. Čo teda máme robiť, keď svietiť potrebujeme? Svieťme rozumne. Čo by sme teda videli na oblohe, keby nám v tom nebránil svetelný smog. V prvom rade oveľa viac hviezd.

V tejto časti podcastu sa dozviete, kde na Slovensku si môžete vychutnať najtmavšiu oblohu a okrem nej aj divo žijúce zvieratá, botanicky významné lokality a legendami opradené lokality. Územie národného parku Poloniny ponúka kombináciu tradičnej rusínskej kultúry, množstvo historických pamiatok ako napríklad drevené chrámy a prírodné bohatstvo. Poďte sa tam s nami pozrieť!

Tento podcast ti prináša Peugeot.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zaujímavé Slovensko sme precestovali so slovenským Peugeot 208, Európskym autom roka 2020. Chceš vyraziť na cestu aj ty? Klikni sem.

Všetky časti podcastu Zaujímavé Slovensko
Nadácia Dobrý skutok