Práve hráme

22/01/2020

Aktivista Samuel Zubo z Prahy motivuje Slovákov a Slovenky, aby využili možnosť voliť zo zahraničia


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v nedeľu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Samuel Zubo, aktivista a zakladateľ občianskeho združenia Srdcom doma

Samuel Zubo sa narodil v Rimavskej Sobote. Študoval na Lesníckej fakulte TU vo Zvolene, ale venoval sa aj počítačom. Keď odišiel do Prahy, kde žije posledných 13 rokov, už si hľadal prácu v IT sektore. Momentálne pracuje ako analytik. Samo rieši rôzne aktivity, v Prahe zakladá skautský oddiel a pred dvomi rokmi založil občianske združenie Srdcom doma. Aj vďaka osvete, ktorú urobil Samo s ďalšími dobrovoľníkmi, o voľbu poštou zo zahraničia požiadalo vyše 55-tisíc voličov. V roku 2016 volilo poštou 17-tisíc ľudí.

Slovák Samuel Zubo prostredníctvom združenia Srdcom doma spustil aj petíciu za zmenu volebného zákona, ktorá umožní občanom s volebným právom v Slovenskej republike voliť vo voľbách zo zahraničia. Žiadajú, aby bolo občanom umožnené zúčastňovať sa zo zahraničia na voľbách prezidentských, voľbách do orgánov samosprávnych krajov, do orgánov samosprávy obcí, do Európskeho parlamentu tak, tak ako je to možné v prípade volieb do NR SR.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Foto: Archív Samuel Zubo

#olidzupi

Nadácia Dobrý skutok