Práve hráme

24/12/2019

Vianoce v zahraničí: Nóri majú polovičné dane, na Novom Zélande surfujúceho Santu


Asi najkrajším vianočným zvykom, o ktorom som doteraz počula, majú v Nórsku. Na konci kalendárneho roka platia Nóri iba polovičné dane. Je to vďaka od kráľa, za to, že boli pracovití a prispievali do štátneho rozpočtu. O tomto zvyku a ďalších vianočných tradíciách v Nórsku mi porozprávala Slovenka Veronika Pisch Tomanová, ktorá žije v Nórsku 7 rokov.

Na Novom Zélande už dávno nechodí tradičný Santa Claus s bradou a bruškom so sobmi. Boba Markovič Baluchová žije na Novom Zélande už 4 roky a prezradila, že Santa Claus môže mať aj surf, motorový čln alebo Santami môžu byť aj ženy.

Slovák Adam Kováč si Vianoce užije vo svojom malom hotelovom ekorezorte v Kambodži spolu so snúbenicou. Keďže ide o budhistickú krajinu, Vianoce sa neoslavujú, ale užijú si dokonalé letné počasie – 40 stupňov, bez dažďa a bez vetra.

Ani v Číne sa Vianoce neoslavujú. Keď ale Číňania oslavujú Nový rok, tak majú 7 dní voľna. Viackrát si to užil aj Jaroslav Kurťak, ktorý o živote v Číne aj vloguje.

Všetkým Slovákom a Slovenkám v zahraničí prajem krásne Vianoce, kdekoľvek ste 😊 Oli

https://soundcloud.com/radioexpres/vianoce-v-zahranici-nori-maju-polovicne-dane-na-novom-zelande-surfujuceho-santu/s-Mx1sF

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Nóri po večeri tancujú okolo stromčeka:

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Nadácia Dobrý skutok