Práve hráme

11/12/2019

Jelenia ruja pod Jeleňou horou? V Malých Karpatoch je možné všetko!


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Október. Desiaty mesiac gregoriánskeho kalendára. V Mníchove sa končí Oktoberfest a dopíjajú sa posledné kvapky piva, na vinobraniach opíja a rozväzuje jazyk mladé víno a oslavuje sa starogrécky boh vína Dionýzos, medvede po rozlúčkovej párty hľadajú najlepšie miesto na zimný spánok, lúky sa fialovejú množstvom jesienok, do východnej Afriky odlieta orol kráľovský.

A jelene v zástupe čakajú. Zapadajúce slnko zafarbuje stromy, vietor strháva listy, nastupujúca tma prikrýva les, prikrýva lúky. Až zrazu, presne v momente, keď sa tma dotkne zeme, lesná čistinka sa mení na gladiátorskú arénu. A jelene pomaly vystupujú, aby mohli súťažiť ako starorímski gladiátori. A pritom títo hormónmi nadopovaní králi lesa sa len snažia o priazeň samíc.

Jelene sa každoročne sa stretávajú na obľúbenom mieste. Pod Jeleňou horou. V Malých Karpatoch. Len na skok od Bratislavy.

Obujte si turistické topánky, sadnite na horský bicykel. Ukážeme vám novú cestu spletitým rajom Malých Karpát!

Žltá turistická značka vás privedie až na koniec obce Plavecký Mikuláš. Potom sa farba turistického značenia zmení na zelené a vy sa miernym stúpaním dostanete až na hrebeň, lemovaný z jednej strany borovicovým lesom, z druhej strany bielym vápencovým  bralom. Pred vami bude skákať zajac, možno dva, nad vami bude rozťahovať krídla sokol, za strom sa schová muflón. A keď sa otočíte, objaví sa pred vami v diaľke Plavecký hrad. A v hlave vám bude rezonovať slovenský remake príbehu o trójskej vojne a únose nie krásnej Heleny, ale Zuzany Révaiovej.

Až sa zrazu ocitnete pred niekdajším poľovníckym zámočkom Mon Repos. A čo sa tu deje? Gróf Mikuláš Pálffy usporiada párty, po poľovačke. Aby oslávil trofeje. Aby zabudol na nešťastnú lásku.

Ale vy sa opäť vydáte na cestu , kým vás nezastaví jaskyňa Deravá diera. A čo sa deje tu? Ďalšia párty! Pravekí lovci oslavujú tancujúc okolo ohňa skolenie mamuta.

A na vás sa už z diaľky usmieva Kršlenica, vápencový klenot Malých Karpát. Neodoláte a o chvíľu už odvážne visíte na horolezeckom lane na južnom bradle a dívate sa do Mokrej doliny. A s každým nádychom cítite inšpiráciu a slobodu. A šteklivé lúče jesenného slnka na tvári.

Po troch hodinách ste späť v Plaveckom Mikuláši. Vyzúvate si turistické topánky na tom istom mieste, kde ste si ich obuli. Sú ale zablatené, možno zaprášené, možno pokryté únavou, určite oblepené príbehmi. A vy ste pripravení opäť sa vydať na cestu. Pretože len cesta je cieľ.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres