Práve hráme

04/12/2019

Mekka bratislavských lezcov, hrad Pajštún


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

1984. To bol ale rok! Narodila sa Anastasiya Kuzminová. A Scarlett Johasson. A Mike Spirit. Na trh bol uvedený prvý počítač Macintosh. A slovenský horolezec Jozef Psotka dosiahol vrchol Mount Everestu bez kyslíkového prístroja. Spoločne s Zoltánom Demjánom boli prvými Slovákmi, ktorí sa postavili na tento ikonický vrchol.

Neďaleko Bratislavy na vápencovom brale sa za stromami ukrýva hrad 13. storočia. Jeho meno je Pajštún. Z výšky 486 m n.m. strážil hranicu Uhorska. Až kým ho v roku 1810 nepremenili napoleonskí vojaci na ruinu. Miernym stúpaním malokarpatským lesom z obce Borinka sa dostanete pred bývalú hradnú bránu. Vítať vás budú obrovské kamenné hranoly s tesanými chrličmi v podobe rôznych tvárí a výjavov na ich koncoch. No a jeden si môžete pozrieť úplne zblízka, keďže  je vypadnutý na zemi pri základni pajštúnskeho hradného brala. Cez bránu sa dostanete medzi hrubé kamenné múry a  necháte na seba pôsobiť ich silu. Vychodenými chodníčkami sa dostanete na najvyšší bod a ten výhľad bude stáť za to! Z jednej strany zaoblené vrcholy Malých Karpát. Z druhej strany zasnežené predalpské končiare. A pod vami bude to úchvatné bralo, mekka bratislavských lezcov. Približne stovka ciest rozličnej obtiažnosti. Cesty 25 m dlhé odistené fixným istením – borhákmi. Na zlanenie je najčastejšie možné použiť kruh s reťazou, alebo prasa.

A prvovýstupy tu viedli velikáni slovenského horolezectva ako Dieška, Psotka, Demián, Kluvánek, aby mohli neskôr úspešne zdolávať na najvyššie veľhory sveta. A vy tu môžete večer, keď padne tma, pri plápolajúcom ohni pozorovať hviezdy a nechať si rozprávať príbeh o starom dobrom pánovi hradu a jeho krutej manželke.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres