Práve hráme

15/11/2019

Slovenka Veronika Pisch-Tomanová pracuje v štátnej správe nórskeho mesta Bergen – pomáha ľuďom nájsť si prácu


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v nedeľu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Veronika Pisch Tomanová, poradkyňa na HR oddelení v štátnej správe mesta Bergen

Veronika Pisch-Tomanová pochádza z Banskej Bystrice. Je absolventkou Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Už sedem rokov ale žije v Nórsku, v meste Bergen, kde pracuje ako jedna zo štyroch hlavných poradcov na HR oddelení v štátnej správe mesta Bergen. Jej zamestnávateľom je štát, konkrétne Bergen kommune, kam sa na vysokú pracovnú pozíciu dostanú pracovať len tí cudzokrajní uchádzači, ktorí absolvovali štátnu jazykovú skúšku v nórskom jazyku a majú adekvátne vysokoškolské vzdelanie.

Veronika odišla zo súkromného sektora do štátnej správy, a ako jediná cudzinka dostala to miesto spomedzi vyše 300 uchádzačov. Jej oddelenie spadá pod hlavné HR – oddelenie štátnej správy mesta. Pracuje na oddelení Arbeidsinkludering, čo v preklade znamená Integrovanie do práce. To znamená, že Veronika pomáha ľuďom, ktorí sa chcú zaradiť do pracovného života, rovnako aj prisťahovalcom a utečencom, ktorí si po príchode do Nórska, konkrétne Bergenu, hľadajú prácu. Predtým niekoľko rokov pracovala na vedúcej pozícii v medzinárodnej organizácii Caritas v meste Bergen, kde mala na starosti sprostredkovanie práce pre cudzincov: pracovné pohovory, overovanie referencií, ktoré uchádzači uvádzali na svojom CV, písanie CV a žiadostí o prácu v nórskom jazyku, príprava kandidátov na pohovor u zamestnávateľa atď.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Foto: Archív Veronika Pisch-Tomanová

#olidzupi

Nadácia Dobrý skutok