Práve hráme

24/10/2019

Poď s nami spoznávať hrad Revište! Dobyli alebo nedobyli ho Turci?


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Historický kalendár bol otočený na rok 1516. Krajina prežívala ťažké časy. Turecký sultán Sulejman I. porazil pri Moháči vojská uhorského a českého kráľa Ľudovíta II. Kráľ zahynul a spolu s ním aj väčšina jeho tridsaťtisícovej armády. Ale na hrade Revište hradná pani usporadúvala jednu party za druhou. Turci tiahnuci z Ostrihomu na Pohronie totižto zajali jej manžela, Ondreja Dóciho, a odvliekli ho do Osmanskej ríše.

A tým splnili jej tajné túžby. V poslednom čase premýšľala len o tom, ako sa svojho manžela zbaví. Toľko ráz jej už prebehla myšlienka, že mu do vína zamieša výluh zo zelenej muchotrávky, alebo naňho najme zbojníkov. Teraz sa ho, akoby zázrakom, bez námahy zbavila.

Každý správny slovenský hrad má svoju tajomnú a mysterióznu legendu. A niektoré majú príbehy o krutých hradných paniach. V Čachticiach zabíjala Alžbeta Báthoryová. Na hrade Tematín tvrdou rukou vládla Anna Rosina Listiusová. No a hrad Revište má svoju zákernú pani Dócičku. Hrad Revište bol postavený na andezitovej skalnej ostrohe nad pravým brehom Hrona vo výške 314 m. n. m., aby spoločne s ďalšími hradmi strážil cestu k bohatým banským mestám. A strážil ju dobre, až kým nevyhorel od blesku. Do jeho útrob sa dostanete cez hradnú bránu. A z jeho ruín môžete pozorovať Hronský úval a priľahlú oblasť Štiavnických vrchov.

No a neďaleko sa nachádza opevnený kláštor v Hronskom Beňadiku, alebo termálne kúpalisko vo Vyhniach. Obec Revištské Podzámčie je zároveň aj vhodnou zastávkou pri splavovaní rieky Hron. A v jeho blízkosti sa nachádzajú aj ďalšie hrady ako Šášov, Živánska veža prípadne Starý hrad a Nový hrad v Banskej Štiavnici. Poď s nami spoznávať údolie rieky Hron! Zastav sa pri jeho brehu ako cisár Marcus Aurelius na výprave okolo roku 168 a možno vytvoríš remake slávnych „Hovorov k sebe samému“!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres