Práve hráme

24/10/2019

Sleduje ťa Eštebák? Sleduj aj ty jeho!


Už niekoľko dní na Instagrame operuje profil @prislusnik_stb, ktorý začal sledovať mnohé známe osobnosti. Ak náhodou sleduje aj teba, nemusíš sa ničoho báť. Našťastie už nežijeme v dobe, kedy by nám hrozilo vypočúvanie, ako tomu bývalo pred rokom 1989. Tak mu to sledovanie radšej „vráť späť“ a sleduj ho tiež. Dozvieš sa napríklad aj to, ako by to vyzeralo, keby ťa začala ŠTB sledovať v roku 2019.

Sleduj Eštebáka na Instagrame

Vieš si predstaviť, ako by to prebiehalo, keby ťa v roku 2019 začal sledovať eštebák? Asi nie. S určitosťou však môžeme povedať, že by to mal oproti minulosti oveľa jednoduchšie. Eštébáci museli voľakedy záujmové osoby sledovať celé týždne, aby vedeli poskladať mozaiku každodenných činností, pravidelných aktivít a koníčkov. Ak chcela ŠTB zistiť s kým sa rozprávate, kto sú vaši kamaráti, museli sa mnohokrát prelúskať dlhými hodinami záznamov odpočúvaných telefonátov. Teraz by im však stačilo sledovať naše sociálne siete a mobilné telefóny. Vedeli by presne s kým sme boli na obede v novom bistre, aké jedlo sme si tam dali a o čom sme sa tam rozprávali. Vedeli by ktoré filmy máme radi, kde a za koľko sme si kúpili nové tenisky a na ktorý koncert sa chystáme najbližší víkend. A poznali by aj naše najtajnejšie túžby a želania.

Ako by však sledovanie Štátnou bezpečnosťou prebiehalo v roku 2019, no s využitím starých spôsobov? To vám už na Instagrame autenticky priblíži práve @prislusnik_stb. Na jeho profile nájdeš fiktívny príbeh Eštebáka, ktorého poverili sledovaním obyčajného človeka – Viktora Hlasného. Každý týždeň na teba čakajú nové správy zo „sledovačiek“, ale nájdeštam aj mnoho vedľajších príbehov. Napríklad ako sa Eštebák potichúčky zakráda reštauráciou, aby nakrútil Mira Jaroša pri stole s dvoma dámami.

Spoločne s Ústavom pamäti národa sa ti pokúsime priblížiť absurdnosti minulého režimu. Aby sme si navždy uvedomovali, že sloboda nie je samozrejmosťou a musíme robiť všetko preto, aby ju sme dokázali zachovať.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Mobilné aplikácie Rádia Expres