Práve hráme

16/10/2019

Nenápadné pohorie tieni časť cesty z Bratislavy do Žiliny. Objav Považský Inovec a jeho tajomstvá


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Má dĺžku 48 km, premenlivú šírku 15 až 25 km, zaberá rozlohu 600 km². Má zložitú geologickú stavbu. Je bohaté na pramene minerálnych vôd, avšak bez väčších tokov. Stretávajú sa tu teplomilné a horské druhy rastlín. Vyskytuje sa tu druhovo rozmanité zastúpenie živočíchov. Považský Inovec.

A práve tu ľudia žili od staršej kamennej doby. Toto pohorie bolo popretkávané mnohými komunikáciami, ktoré predstavovali najvhodnejšie spojenie medzi Ponitrím a Považím. Viedla tade aj slávna jantárová cesta. Dnes vás zelená turistická značka zavedie z Nitrianskej Blatnice okolo rotundy Blatnický Jurko až na nevysoký, 748 metrový vrchol Marhát. Ale to meno! Možno je moravské, ako „Marharii“ a „Merehani“; možno je keltské alebo germánske ako „marko“ alebo „marha“ a znamená kôň; možno je maďarské ako „marha“ a znamená dobytok!  No a možno súvisí so staronemeckými slovami „markat, marchat, marchot“, z ktorých je dnešné „Markt“ a to je trh alebo jarmok.

Pod Marhátom bolo začiatkom 9. storočia významné slovanské hradisko Bojná Valy. A pri ňom bola mýtna stanica, a miesto kde sa obchodovalo, okrem iného aj s dobytkom. Keď sa budete ďalej túlať lesom, na Bojnú narazíte. A keď sa budete túlať ešte ďalej, dostanete sa až k hradisku Kostolec, Ducové. Alebo až k jaskyni Čertova pec! A tam sa pred vami odohrá praveké divadlo, v ktorom pravekí ľudia budú sedieť okolo ohňa a klebetiť.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres