Práve hráme

16/10/2019

Voľne pohodený odpad. Kto je zaň zodpovedný?


Michal Sabo a jeho hostia o voľne pohodenom odpade

Dnes sú výrobcovia aj podľa zákona zodpovední za svoje výrobky od ich vzniku, až do ich spracovania, keď sa z nich stane odpad. Za littering, teda voľne pohodený odpad, výrobcovia doposiaľ nijako nezodpovedali, nebola to ich starosť. Na druhej strane sa starajú o to, aby obaly, ktoré skončia vo farebných kontajneroch, boli recyklované alebo inak zhodnotené. Európska únia v súčasnosti pripravuje legislatívu, na základe ktorej budú výrobcovia finančne zodpovedať aj za tie výrobky, ktoré budú voľne pohodené ako odpad. S tým má podľa prieskumu problém až 40 % samospráv na Slovensku. Ako im môže jednotlivec pomôcť?

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Dobro sa nosí: Prečo? Pretože je nadčasové. Pristane každému z nás, či už sme jeho iniciátormi, alebo prijímateľmi. Tento podcast ti prináša Poštová banka, v ktorej sa nenosí dress code, ale sloboda, individualita a udržateľnosť.

Spíkerky:
Katarína Kretter: zástupkyňa organizácie ENVI – PAK, neziskového systému, ktorý plní povinnosti výrobcov recyklovať tým, že v mestách a v obciach financuje a zabezpečuje triedený zber.
Patra Bene: 26 ročná influencerka, ktorú aj na YouTube, aj na Instagrame sleduje cez 200 tisíc ľudí a doma (okrem iného) kompostuje.

Všetky časti podcastu The Big Waste Talk
Nadácia Dobrý skutok