Práve hráme

10/10/2019

Spoznaj pohronskú hradnú cestu a hrad, ktorý bol postavený pre šaša


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Cisársky hrad Cochem v Nemecku bol postavený v roku 1000, hrad Warwick v Anglicku v roku 1068. Údajne jedny z najstarších hradov v Európe a vo svete.

Príbehy slovenských hradov začínajú už v 9. storočí v podobe slovanských drevených pevností, ktoré sa neskôr premenili na kamenné stavby. Tak vznikli hrady v Bratislave, Trenčíne a Nitre. 13.storočie prinieslo ničivý vpád Mongolov a po ňom obrovský stavebný boom. Bolo postavených viac ako 150 hradov. A niesli hrdé meno „ochrancovia a strážcovia“. Po veľkej prestavbe v 15. storočí sa Trenčiansky hrad, Spišský hrad a hrad Devín stali najväčšími hradmi v Európe. V 16. Storočí osedlali svoje kone Turci a vybrali sa na bojové ťaženie do Európy. Vtedy vznikli pevnosti Fiľakovo, Bzovík a Komárno, skvost európskej vojenskej architektúry, ktorý v roku 1594 odolal mesačnému obliehaniu sinanského pašu a jeho stotisícového vojska.

No a Turci mali záujem aj o bohatstvo slávnych stredoslovenských baníckych miest. Nová Baňa, Pukanec, Kremnica, Banská Štiavnica, Banská Belá, Banská Bystrica a Ľubietová. Sedem legendárnych miest, ležiacich na Pohronskej ceste. ktorá lemovala rieku Hron. Spájala Ostrihom s Horehroním.
A túto cestu chránilo viac ako 15 hradov. A jeden z nich bol hrad Šášov.

Hrad Šášov bol vybudovaný na sútoku kremnického potoka Rudná a Hrona na majestátnej skale, ktorá bola domovom orlov. A volá sa „Orlí kameň“.
A vraj ho nechal postaviť istý zvolenský veľmož pre svojho dvorného šaša, ktorý mu na poľovačke zachránil život pred ozrutnou medvedicou. Preto to meno.
A vraj popod hrad vedie tajomná podzemnej chodbe až do obce Ladomerská Vieska. Údajne mnohých zachránila, až na pána ladomerského kaštieľa s manželkou a dieťaťom.

Chcete ju nájsť? Radšej to neskúšajte. Postojte medzi mohutnými hradnými múrmi a nechajte na seba pôsobiť ich silu. Ruiny predsa otvárajú dvere premenám.

Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres