Práve hráme

03/10/2019

Kúzelné Donovaly: Kde sú Starohorské vrchy, kde sa natáčal film Vlčie Diery?


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Cesta I. triedy č. 59 začína v Banskej Bystrici na križovatke s cestou I/66 a končí na hraničnom priechode Trstená, cez ktorý prechádza na územie Poľska a pokračuje ako DK7. Jej celková dĺžka je 111,608 km. Na ceste I. triedy č. 59 sa nachádza aj horský priechod Donovaly. Donovaly. Azda najznámejšie lyžiarske stredisko na Slovensku. 11 km zjazdoviek, 17 vlekov. Donovaly vznikli už v 17. storočí a doteraz si tak hovejú medzi Nízkymi Tatrami, Veľkou Fatrou, Zvolenskou kotlinou a Kremnickými vrchmi.

Nalepilo sa na ne čo to zo slávnej baníckej histórie stredoslovenských banských miest, neďaleká obec Špania Dolina bola pre svoje náleziská medenej rudy, obsahujúcej aj striebro, v minulosti preslávená po celej Európe! Skalné bralo otvárajúce cestu k miniatúrnym horským osadám Valentová, Rybô a Prašnica si zase zahralo vo filme režiséra Paľa Bielika Vlčie diery. Čo by ste povedali na digitálny detox a pozorovanie Veľkého voza bez svetiel miest, bez ďalekohľadu, v Parku Tmavej oblohy Veľká Fatra v ničím nerušenom prostredí Horského hotela Kráľova studňa, v nadmorskej výške 1300 m.n.m. Aj to je tu možné!

Alebo si obujte turistické topánky a vyberte sa k najvyššiemu vodopádu Nízkych Tatier, k Brankovskému vodopádu, má 55m! Alebo pošteklite svoju odvahu a zdolajte Ferratu Dve veže.

Alebo sa len tak túlajte lesom voňajúcim hubami, čučoriedkami, malinami, kde je jesenné slnko mäkšie a farbí stromy do žlta, kde poslední zabudnutí svrčkovia lenivo naťahujú sláčiky, kde vás chodník prevedie cez Kečku až na Kozí chrbát, aby vám ukázal  aj menej vľúdnu tvár a prehovoril ústami slovanského boha dažďa a hromu, Perúna.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Nadácia Dobrý skutok