Práve hráme

26/09/2019

Slovenský Čínsky múr v meste kráľovien. Vypočuj si podcast o krásach regiónu Hont!


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

A tak sa stalo, že jedného dňa turecký paša, ktorý si za svoj provizórny domicil zvolil Levický hrad, prikázal, aby mu 50 najkrajších dievčat prinieslo 50 vykŕmených husí. A ako sa to skončilo? No predsa tak, akoby scenár napísal sám Tarantino.

Levický hrad patrí do zbierky viac ako stovky hradov na Slovensku. A stojí uprostred mesta Levice, asi 2 hodiny cesty autom od Bratislavy.

Postavili ho v druhej polovici 13. storočia s cieľom brániť južný prístup k bohatým stredoslovenským banským mestám. Za miesto jeho výstavby bola zvolená skalná vyvýšenina obklopená močaristým územím.

Dnes po močiari nie je ani pamiatka, ale napriek nižšej polohe bol určite dobre chránený. Do histórie hradu totižto zasiahli turecké vojenské akcie. Prvýkrát ho Turci dobyli, druhýkrát, počas slávnej veľkej bitky pri Leviciach, boli porazení.

A potulky po regióne Hont môžu pokračovať smerom k vodnému mlynu v Bohuniciach, ktorý je od Levíc vzdialený asi 25 minút cestou autom. Viac ako viac ako 4.000 mlynov bolo niekedy na Slovensku! A mleli múku, mleli krúpy, no priemyselná revolúcia a elektrifikácia v 19. storočí spôsobili rýchly útlm, ba až zánik tohto tradičného remesla. A zostalo ich len niekoľko desiatok.

Rieku Sikenica, smerujúcu k mlynu, pretína barokový most zo 17.storočia. Je súčasťou obce Bátovce, ktorej sa hovorí aj Mesto kráľovien!  Bátovce sa spájajú aj s Valom obrov, alebo Spečeným valom, Dlhý valom, Rimanskou cestou, lat. Fossa giganteum. Alebo slovenským Čínskym múrom. Mal to byť asi 60 kilometrov dlhý zemný val, ktorý sa tiahol od vrchu Sitno na juh cez Štiavnické vrchy, Dudince, Dolné Semerovce až k rieke Ipeľ. Západnejšie sa tiahla jeho druhá vetva, tretia vetva išla od Žarnovice až k ústiu Hrona do Dunaja.  A mal by mať zaujímavý pôvod, vraj vznikol v období Veľkej Moravy, v 4. storočí po Kr., ale v záhadologických kruhoch sa uvádzajú aj oveľa staršie dátumy, je považovaný za najstaršiu stavbu sveta. A podľa ľudovej povesti val postavili čerti.

A 20 minút cesty autom od Levíc sa nachádzajú Brhlovce. A v nich skalné obydlia. A odkazy dávnych civilizácií ukryté v skalných útvaroch.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres