Práve hráme

01/08/2019

Vylez s nami na Cukrovú Homolu! Poď sa túlať najromantickejšou roklinou na Slovensku!


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Tento podcast ti prinášame v spolupráci s ČSOB Poisťovňou.

„Horolezci, horolezkyně, horolezčata, nelezte na skálu co je hodně špičatá“, spieval Ivan Mládek v jednom legendárnom filme. Ale určite by vám odporučil liezť na Cukrovú Homolu, 105 metrov vysoký skalný obelisk, údajne najväčší na Slovensku, ktorý kraľuje Zádielskej tiesňave.

Vitajte v bielej perle Slovenského krasu! V najkrajšej a najromantickejšej tiesňave na Slovensku. Pred jej objavovaním sa ale určite posilnite v Rosto Steak House v Košiciach, nohy vás potom budú nadnášať ako Majku z Gurunu a možno vám narastú krídla. Ako aj nám, vílam.

Vyberme sa spolu na road trip Slovenským krasom! Nechajme sa očariť bielou krásou Ochtinskej aragonitovej jaskyne, zdobenej jedinečnými formami excentrickej formy aragonitu, kde sa budeme cítiť ako v rozprávke Soľ nad zlato. Pokračujme krajinou miestami pripomínajúcou nekonečnú step alebo tundru, na ktorej okraji sa na nás z vysoka budú dívať zaoblene kopce. Zrazu sa ocitneme medzi múrmi Turnianskeho hradu a ktovie možno ich obrovská sila nám dá schopnosť vidieť budúcnosť a aj tajomné bytosti vychádzajúce zámerne len v noci.

A už z diaľky počujeme hukot valiacej sa vody. Hájske vodopády sú za obcou Haj. Je ich 10. Smaragdový vodopád ma výšku 1,7 m, Veľký hájsky vodopád, 7.

Ale nás čaká Zádielska tiesňava alebo dolina v krase. Alebo v plnej kráse.Roklina s hĺbkou takmer 400 m, dĺžkou 2 km, najužšou šírku pri dne menej ako 10 m. Roklina formovanú potokom Blatnica. Roklinu, kde zažijete vysoké skaly, zurkotajúci potok s malými kaskádami, výstup lesom do kopca, kde sa pomedzi húštinu prederiete k dychberúcim výhľadom. Roklinu meniacu sa na luku, pódium pre lesný symfonicky koncert bzučiacich včiel a cvrčkov naťahujúcich svoje malé sláky. Kde voňajú maliny a jahody. Kde si skaly pripravili malé bludisko. A kde sme sa dozvedeli, že sme vily.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Nadácia Dobrý skutok