Práve hráme

23/07/2019

Roma Spirit 2019


Pomáhate zlepšiť situáciu Rómov na Slovensku alebo viete o niekom, kto tak robí? Vo vašom okolí je určite niekto, kto si ocenenie ROMA SPIRIT 2019 zaslúži. Neváhajte a nominujte ho!

Nomináciu na ocenenie Roma Spirit môže zaslať fyzická alebo právnická osoba:

  • vyplnením online prihlášky na www.romaspirit.sk
  • e-mailom na adresu slovensko@romaspirit.sk
  • poštou na adresu: Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), ROMA SPIRIT, Hurbanovo námestie 5, 811 03 Bratislava

Nominovať svojich favoritov s cieľom priniesť a vyzdvihnúť príklady pozitívnej praxe zo života rómskej komunity i z harmonického súžitia Rómov a Nerómov je možné v siedmich kategóriách:

  • Mimovládna organizácia
  • Spoločnosť a zamestnávateľ
  • Obec/mesto
  • Osobnosť
  • Média
  • Kultúra
  • Čin roka – toto ocenenie získava čin, ktorý prispel k záchrane života alebo zlepšil kvalitu života jednotlivca alebo komunity

Nomináciu je možné poslať poštou, e-mailom alebo vyplnením online formulára priamo na webovej stránke www.romaspirit.sk do 20. septembra.

https://www.youtube.com/watch?v=U8A6jLpHgrk


Ocenenie Roma Spirit sa udeľuje od roku 2009. Za doterajších 10 rokov bolo nominovaných 1390 subjektov, ocenenie si z rúk vyhlasovateľov a partnerov Roma Spirit prevzalo už 61 laureátov. Osobitné postavenie má v oceňovaní kategória Čin roka. Medzi ocenenými boli v uplynulých rokoch napríklad aj OZ Človek v tísni, Divadlo Romathan Košice, US Steel Košice, Jarmila Vaňová, Spišský Hrhov, Gypsy TV a mnohí iní.

Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) je mimovládna organizácia, ktorej poslaním je budovať porozumenie, podporovať medzinárodnú kultúrnu výmenu, prehlbovať vzdelávanie a vytvárať priestor na ďalšie pokračovanie vzájomnej komunikácie. Vo svojej vzdelávacej činnosti sa ACEC zameriava na prípravu a uplatňovanie vzdelávacích a osvetových programov pre sociálne slabé skupiny, prevažne programy zamerané na rómsku menšinu na Slovensku.

Jedenásty ročník Roma Spirit 2019 vyvrcholí na slávnostnom galavečere, ktorý už tradične odvysiela RTVS.  „Roma Spirit je prestížne ocenenie a jeho doterajší laureáti tvoria výnimočnú galériu portrétov osobností, kolektívov, ich príbehov a činov. Aj v tomto roku sa budeme tešiť na ďalšie nominácie a nových držiteľov okrídleného srdca v statočných rukách,“ uviedla riaditeľka Dvojky Marta Gajdošíková.

Siedmich laureátov ocenenia Roma Spirit 2019 vyberie z 21 finalistov medzinárodná Odborná porota a Porota čin roka. Medzinárodná Odborná porota zasadne pod záštitou Ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka. Partnerom kategórie Čin roka je už neodmysliteľne Rádio Expres.

Nadácia Dobrý skutok