Práve hráme

30/05/2019

Objav tajomstvá Malých Karpát


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

„Baby, poďte so mnou na Vysokú,“ volá nám náš kamarát P. Vysoká? Máme s ním ísť na nejakú vysokú školu? Prečo? Vysokoškolské časy máme za sebou. Hanbíme sa priznať, že nevieme, o čom hovorí. A zároveň otvárame mapu. A je to tam.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Vysoká je jedna z jedenástich malokarpatských sedemstoviek. Má rovných 754 m. Len o čosi viac ako Eiffelovka. Len čosi menej ako Burj Khalifa.

A tak sme si v jeden slnečný deň zbalili batoh a vybrali sa do Malých Karpát. Po zvlnených cestách, pomedzi borovice, z ktorých si niektoré ešte pamätajú cisárovnú Máriu Teréziu sme dorazili až do Kuchyne. A za Kuchyňu. Pôvodne poľnou cestou, kde z trávy na nás vystrkovali uši poľné zajace a pasúce sa kravy na nás prežúvajúc hľadeli, sme sa dostali až k časti Vývrat.

A potom sme išli do kopca. A do väčšieho kopca. Až sme stáli na Vysokej. Hovorí sa o nej, že je najkrajším malokarpatským vrcholom s nádhernými výhľadmi. Tie výhľady môžeme potvrdiť. Zeleno-zelené pahorky majú takú zvláštnu silu napĺňať pokojom a upriamovať pohľad do diaľky, na vzdialené vrcholky Álp. Alebo do seba. Premýšľať. A cestovať do histórie.

Aj napríklad na neďaleký hrad Branč. Týčiaci na výraznom homoľovitom kopci vo výške 475 m nad obcou Podbranč severovýchodne od Senice  a  patriaci do siete pohraničných hradov, ktoré zabezpečovali ochranu ciest smerujúcich z Moravy ku karpatským priesmykom. A tento hrad má samozrejme svoju povesť. O krutých robotníkov a žobrákovi, ktorý hrad preklial.

A cestou-necestou cez lazy sme dostali k ďalšiemu tajomnému malokarpatskému hradu. Dobrá Voda. Je dobre schovaný v lese. Medzi stromami. Cesta k nemu vedie cez dva cintoríny a nádherne voňavý les. Dobrá Voda má ako správny malokarpatský hrad svoju hrôzostrašnú povesť. Hovorí o hradnom pán, ktorý bol pre  množstvo spáchaných zločinov uvrhnutý do väznice, kde nakoniec osamotený aj zomrel. Jeho duch však pokoj po smrti nenašiel a preto sa občas zjavuje na hradbách tajomný rytier, ktorý hrozí celému svetu plamenným mečom.

„Boli sme na Vysokej,“ hovoríme kamarátovi P., „dokonca dvakrát, a raz sme aj poriadne zmokli.“
„A prečo ste tam išli v daždi?“ pýta sa prekvapene.
No veď preto, lebo Vysoká má svoje kúzlo vždy. A ozaj. Neexistuje zlé počasie.


Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We:

https://soundcloud.com/radioexpres/sets/vylety-po-slovensku-s-one2we

Viac info o One2We
Nadácia Dobrý skutok