Práve hráme

16/05/2019

Vieš kde je Buchlov? Pozri sa tam s nami!


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

https://soundcloud.com/radioexpres/vies-kde-je-buchlov-pozri-sa-tam-s-nami-vylety-po-slovensku-s-one2we/s-jEkDW

Nie je Buchlov ako Buchlov.

Na území bývalého Československa boli dokonca dva.

Takže bolo veľmi jednoduché si ich pomýliť. Ten český, teda vlastne moravský, je krásny pôvodne románsky hrad, prestavaný v gotickom a renesančnom slohu.  Pri Uherskom Hradište. Vraj najstarší moravský hrad, ktorý  za svoje meno vďačí legende, podľa ktorej v jednej z jaskýň stával kamenný oltár zasvätený pohanskému bohovi lovu. Keď toto územie osídľovali Slovania začali tu stojaci hrad volať podľa tohto oltára boha lovu, Bůh – lov, teda Buchlov. A vraj v ňom sídlili aj templári.

No a slovenský Buchlov je vrchol. Súčasť sopečného Vtáčnika. A veruže to tam sopečne vyzerá. Z náručia lesa vystrkujú rožky andezitové skaly a rôzne skalné útvary, až občas máte chuť dávať im bizarné mená. A hľadí si z výšky 1041 m n. m na dva krásne hrady. Hrad Revište, zrúcaninu gotického hradu, ktorá sa nachádza v okrese Žarnovica na okraji zalesneného zrázu na pravom brehu rieky Hron. Na, jeho dvojča umiestnené na opačnej strane rieky Hron, Šášovský hrad. Kedysi chránili obchodnú cestu k stredoslovenským banským mestám.

Jeho vrcholu vládne oceľový dvojkríž, zopár cyklistov a kempujúcich turistov. A krásny výhľad. Aj na zahnutý malofatranský Kľak, či najvyšší vrch pohoria Tríbeč, vrch Veľký Tríbeč.

Alebo na neďalekú Sladnú skalu či Žarnov. A cesta dole odhalí 350-ročný jaseň štíhly. S obvodom 8 metrov. Chceli by ste sa tu stratiť? My sme sa stratili. A cestu nám neukázala Ariadnina niť, ale miestny horár.


Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We:

https://soundcloud.com/radioexpres/sets/vylety-po-slovensku-s-one2we

Viac info
Mobilné aplikácie Rádia Expres