Práve hráme

23/05/2019

Rokliny, tiesňavy, úžiny. Kde je strecha Slovenska?


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Rokliny, tiesňavy, úžiny. Angličtina má pre ne slovo „gorge“. A od neho je už len na skok k slovu „gorgeous“, čo znamená nádherný a úchvatný. A presne také rokliny sú. Keď stojíte uprostred nich pripadáte si stratený a s otvorenými ústami pozorujete tú obdivuhodnú hru prírody.

A presne to sa stalo aj nám v Manínskej tiesňave. Trvalo to síce len približne 6 minút, keďže tiesňava to nie je dlhá. Ale je najužšia na Slovensku! Vo svojej najužšej časti má šírku len 3,7 m. Predstavte si, táto šírka najužších stien sotva stačí na prechod autobusu. A steny, ktoré úzku dolinu zvierajú sú miestami vysoké až 400 metrov. A vraj sa tam vedľa seba dokážu postaviť len štyria svalnatí chlapi. A autá sa dotýkajú zrkadlami, keď sa míňajú.

Z Manínskej tiesňavy je to skutočne len na skok k sesterskému kaňonu, Kostoleckej tiesňave. Je síce kratšia a širšia, ale  e to najväčší previs na Slovensku a hovorí sa mu aj „strecha Slovenska“.

No a potom je to už na krátky výstup na Veľký Manín, ktorý je so svojimi 891 m.n.m. najvyšším vrcholom Súľovských vrchov.

A keď z neho budete zostupovať, v diaľke vám bude mávať kúzelná zrúcanina Považského hradu s neslávne slávnymi lúpežnými rytiermi bratmi Podmanickými. A určite vás pošle aj na hrad Lednica, ktorý bol v minulosti najneprístupnejším hradom na Slovensku. Chránila ho vodná priekopa, tri padacie mosty a tunel dlhý 10 m, ktorým sa na hrad vchádzalo.

Okolo rieky Váh je tento čarovný kraj, osídlený v praveku, prekvitajúci v stredoveku a očarujúci neustále.


Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We:

https://soundcloud.com/radioexpres/sets/vylety-po-slovensku-s-one2we

Viac info o One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres