Práve hráme

11/05/2019

Výlet na najlegendárnejší slovenský vrch. Vieš, kde bol vyznačený úplne prvý turistický chodník v Európe?


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

2:30 ráno. Po krátkom spánku a viac ako dvoch hodinách jazdy autom stojíme na veľkom parkovisku uprostred ostrova Bali. Nad nami sa týči posvätná sopka Batur. Podávame ruku Wayan, nasledujúcich zopár hodín naša sprievodkyňa. Viac ako 10 rokov sprevádza turistov na posvätnú horu, niekoľkokrát týždenne, aby im ukázala nádherné divadlo: východ slnka. A zarobila. 100 dolárov mesačne. 1 770 m.n.m. Po dvojhodinovom výstupe spoločne 200 ľuďmi a našou sprievodkyňou Wayan, cestou sa niekoľkokrát modliaca k Balinézskym bohom, stojíme na sopke Batur. Na jednej z dvoch aktívnych sopkách na ostrove Bali.

Dva roky neskôr. Opäť sme v horách. Tento krát na Slovensku. V oblasti stredoslovenských vulkanických hôr. V oblasti vyhasnutého stratovulkánu, s priemerom viac ako 50 km, jedného z najväčších v Európe.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Je to skutočne poetický a mystický kraj. Kraj, kde pravekí ľudia sedeli okolia ohňa a klebetili. Možno aj o tajomnom Vale Obrov, Fossa Giganteum, dlhým viac ako 60 km, ktorý vraj vybudovali čerti. Je to kraj s pyšným a tajomným hradom, ktorý aj napriek tomu, že odolal nájazdom Turkov a Tatárov, sa zmenil v ruinu.

Kraj striebra a odvážnych baníkov, ktorí pred fáraním pod zem drali lavice najstaršej banskej akadémie vo vtedajšom Uhorsku. Štiavnické vrchy. Vzdialené 180 km od Bratislavy. A ich dominanta, Sitno. Mysteriózny a legendami opradený vrchol vysoký 1.009 m, umiestnený vraj pri bráne do pekla.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Vedie k nemu sympatický chodník, ktorý štartuje pri tajchu Počúvadlo, ktoré kedysi patrilo do sústavy vzájomne prepojených, viac ako 60 tajchov s dĺžkou 100km, umelo vybudovaných jazier, kde sa zhromažďovala dažďová voda, ktorá bola pri banskej ťažbe, kde nepostačovala ľudská ani zvieracia sila, nevyhnutná. Pokračuje lesom cez Tatársku lúku, kde údajne v stane turecký paša vymýšľal stratégiu ako dobiť Sitniansky hrad. Dvíha sa k 300 dreveným schodom pomedzi andezitové bralá a Elovu štrbinu.

Až končí na plošine, kde v starej chate ožívajú príbehy. Započúvajme sa do rozprávania biológa Andreja Kmeťa o herbáriu so 72.000 druhmi rastlín a 300 druhov ruží. Počúvajme príbeh Dr. Téryho o založení druhého najstaršieho turistického klubu v Európe a vyznačení úplne prvého turistického chodníka v Európe. Nechajme k sebe z útrob Sitna doliehať hlasy statočných, no znepriatelených rytierov , ktorí v skale spia, a povráva sa, že každých 7 rokov jeden z rytierov vyjde na povrch a pozrie sa, či je ich čas, pretože v čase najväčšieho ohrozenia slovenského národa skala bojovníkov uvoľní, aby odčinili svoj starý hriech a obránili ľud, ktorý na nich dodnes spolieha.

Začítajme sa do slov Goetheho o hľadaní pokladu v podobne nekonečného poznania. Pretože toto mohlo byt miesto, kde Faust stretol Mefistofela a zapredal mu svoju dušu za získanie večnej mladosti a poznania. Rovnako ako zapredali dušu diablovi hľadači pokladu ukrytého za zlatou bránou Sitnianskeho hradu.


Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We:

https://soundcloud.com/radioexpres/sets/vylety-po-slovensku-s-one2we

Viac info
Nadácia Dobrý skutok