Práve hráme

02/05/2019

Slovensko je hradná veľmoc. Pozrime sa na Čachtice, Beckov, Trenčín a Tematín


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Sú dni, keď nabeháme alebo nachodíme desiatky kilometrov. A sú dni, keď sa hrabeme v histórii. A ta nás neprestane fascinovať.

Presne to sa stalo v deň, keď sme sa vybrali objavovať krásnu francúzsku eleganciu na Slovensku. Len kúsok od Bratislavy, pozdĺž najdlhšej slovenskej rieky Váh je roztrúsených niekoľko romantických zrúcanín, niekedy pyšných a mocných hradov, ochrancov ukrytých v nádherných prírodných scenériách a svedkov rôznych bitiek. A aké majú kúzlo!

Čachtice, Beckov, Trenčín alebo Tematín. Prešli sme všetky. Každý nás očaril, každý nás niečo naučil.

Cestou na Tematín pozývajú na návštevu Piešťany, ktorých osídlenie siaha až do dávneho praveku. Nuž, pravekého človeka očividne zlákali nemrznúce termálne pramene. Rovnako ako nás! Alebo taktiež aj slovanské obdobie a slovanské hradisko Kostolec-Ducové, vzdialené od Piešťan na skok.

Kamenný hrad Tematín, ktorý sa týči vo výške 564m bol postavený po tatárskych vpádoch, ako aj ostatne hrady na Váhu, aby strážili pokojný spánok obyvateľov vtedajšieho Uhorska.

A pokojný spánok strážil so svojou armádou aj Matúš Cak Trenčiansky, mocný pán Váhu a Tatier. Hrad získal okolo roku 1300. A získal aj Piešťany. A ďalších 50 hradných panstiev a dedín. A aký vlastne bol?

Obávaná a uznávaná silná osobnosť, nebol ale romanticky hrdina ako ho opisovali štúrovci, skôr bažil po majetku a moci, pri dobývaní hradov sa neštítil ani zabíjania, únosov či mučenia. Údajne bol dosť krutý, ale nie taký tyran, ktorý vykrúcal holubom krky. Vraj bol plešatý, žiaden krásavec. Zomrel prirodzenou smrťou ako 60 ročný, čo bolo na tu dobu celkom dosť. A nevie sa, kde je pochovaný. Môžeme ho začať hľadať. Hneď. Alebo počas mystickej Valpurginej noci.


Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We:

https://soundcloud.com/radioexpres/sets/vylety-po-slovensku-s-one2we

Viac info
Nadácia Dobrý skutok