Práve hráme

21/03/2019

Slovák Tomáš Kazík šermuje za anglický klub v Birminghame


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v sobotu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

https://soundcloud.com/radioexpres/slovaci-v-zahranici-tomas-kazik/s-AZgOx

Tomáš Kazík, šermiar

Tomáš Kazík sa narodil v Snine. Posledných 7 rokov žije v Birminghame. Po skončení univerzity, kde študoval učiteľstvo telesnej a technickej výchovy sa rozhodol cestovať. Bol v USA, Írsku a vo viacerých anglických mestách. Aktuálne pracuje pre spoločnosť Jaguar Land Rover v meste Solihull, kde robí v produkcii a má na starosti  kvalitu a kontrolu elektronického systému palubných dosiek. Nadviazal tak na svoju strednú školu, keďže chodil na priemyslovku, odbor dopravy.

Vo svojom voľnom čase reprezentuje malý anglický šermiarsky klub Sutton Coldfield Fencing Club, ale stále je aj členom Klubu šermu Snina. Šerm je úpolový šport a je to aj olympijský šport. Pri šerme máme 3 typy zbraní – šabľa, fleret a kord. Ak by sme to mali zhrnúť, tak šerm je súhra taktiky, vytrvalosti, fyzickej zdatnosti a mentality. Do dnešného dňa má Tomáš 15 zlatých medailí, 6 strieborných a 5 bronzových. V roku 2000 sa stal Majstrom Slovenska v juniorskej kategórii. Za svoj najväčší úspech považuje 21. miesto zo Svetového pohára v Dubline v roku 2015.

Tomáš Kazík začal so šermom, keď mal 9 rokov
Tomáš Kazík na fotke s otcom Daliborom Kazíkom a Jánom Gerbocom
Slovák Tomáš Kazík vo svojom voľnom čase reprezentuje malý anglický šermiarsky klub Sutton Coldfield Fencing Club
Tomáš Kazík s otcom Daliborom a bratom Martinom, ktorí takisto šermujú
Pri šerme máme 3 typy zbraní – šabľa, fleret a kord

Foto: Archív Tomáš Kazík

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

#olidzupi

Nadácia Dobrý skutok