Práve hráme

27/12/2022

Pusti mladým, na čo tancovali rodičia! Zaspomínaj si na Boney M – Daddy Cool


Píše sa rok 1979. Kapela so zvláštnym menom Boney M má za sebou trojročnú závratnú kariéru. Poľský festival Sopot začína byť známy v celom východnom bloku a chýry o ňom sa šíria aj do západných krajín. Je to aj vďaka tomu, že na socialistickom festivale môžu vystupovať kapely zo „zlého“ západu.

Boney M však boli tak veľké hviezdy, že prerazili aj na východ a bežne ich bolo počuť aj zo socialistických rádii. Na festivale v Sopote predviedli show, na ktorú Poliaci ešte dlho spomínali. Pieseň samotná je megahit. Veľa štyridsiatnikov ju vníma ako chronickú odrhovačku, ktorú počuli už stokrát, ale keď si ju pozrú na videu, možno pochopia jej genialitu.

Od prvých sekúnd neskutočne grúvuje a roztancuje aj toho najzarytejšieho odporcu tanca. Minimálne teda začne natriasať aspoň plecami. Čím sa líši od súčasnej disko hudby? V prvom rade má poriadnu poctivú basovú linku zahratú na elektrickej basgitare, bicie nahrané na klasickej súprave naozajstných bicích a táto kombinácia s hráčskym umením interpretov je základom pre stavbu skladby, ktorá je ikonickou a dočkala sa nespočetne veľa coverov.  Pozri si video.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

A keď sme pri Sopote, pripomeňme si aj našu Mariku Gombitovú, ktorá tam, o rok neskôr ako Boney M, zdvihla zo stoličiek celé publikum a vyhrala hlavnú cenu!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj náhľadovej fotografie. Archív skupiny BoneyM 

Nadácia Dobrý skutok